DEMONSRERTE: Den italienske forfatteren og journalisten Roberto Saviano talte til demonstranter. Foto: ALESSANDRO DI MEO/EPA
DEMONSRERTE: Den italienske forfatteren og journalisten Roberto Saviano talte til demonstranter. Foto: ALESSANDRO DI MEO/EPAVis mer

Italienske journalister streiker mot nye avlyttingslov

De fleste italienske aviser og nyhetskanaler stengte fredag da journalistene gikk ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De fleste italienske aviser og nyhetskanaler stengte fredag da journalistene gikk ut i streik. Pressefolkene mener regjeringens nye avlyttingslov kan gjøre det vanskeligere å rapportere om korrupsjon.

Loven skal begrense politiets bruk av telefonavlytting og kan gå hardt ut over undersøkende journalistikk, mener italienske journalister.

Regjeringen sier at telefonavlyttingsloven er nødvendig for å beskytte privatlivet til befolkningen og hindre brutale etterforskninger.

Kritikere av den nye loven mener at den ikke bare kan komme til å hindre bekjempelsen av organisert kriminalitet, men at det også vil bli langt vanskeligere for journalister å avdekke og rapportere om for eksempel korrupsjon.

- Loven kommer til å innskrenke den frie sirkulasjonen av informasjon, mener FNSI, italienske journalisters fagforening.

Berlusconi har presset på for å få loven vedtatt fordi han mener at etterforskere i årevis har misbrukt makten sin for å forfølge politiske motstandere.

Etterforskning som gjelder mafiavirksomhet og terrorisme, er unntatt fra loven, som skal opp til votering i nasjonalforsamlingen 29. juli.

Tidspunktet for pressestreiken passer dårlig for den stadig mer upopulære Berlusconi. Statslederen sliter både med splittelse i sin senter-høyre-koalisjon og kjemper for å få godkjent en økonomisk innstrammingsplan i over- og underhuset.

Hvis ikke det nye budsjettet blir godkjent, har han sagt at han går av som statsminister i Italia.
(NTB)

SLITER: Berlusconi sliter med synkende popularitet, splittelser i koalisjonsregjeringen, sin nye spareplan og nå også streikende journalister. Hvis den italienske statsministeren får det som han vil, kan det ifølge pressen bli særdeles vanskelig å avdekke korrupsjon i Italia. Foto: SCANPIX
SLITER: Berlusconi sliter med synkende popularitet, splittelser i koalisjonsregjeringen, sin nye spareplan og nå også streikende journalister. Hvis den italienske statsministeren får det som han vil, kan det ifølge pressen bli særdeles vanskelig å avdekke korrupsjon i Italia. Foto: SCANPIX Vis mer