Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer

Har tidligere sittet i regjering med Berlusconi.

TIDLIGERE REGJERINGSKOMPISER: Silvio Berlusconi har flere ganger lent seg på det ytterliggående høyrepartiet Liga Nord for å kunne danne regjering. Her er Franseco Speroni (nr. to f.v.) på et møte med Liga Nord.Foto: EPA / SCANPIX
TIDLIGERE REGJERINGSKOMPISER: Silvio Berlusconi har flere ganger lent seg på det ytterliggående høyrepartiet Liga Nord for å kunne danne regjering. Her er Franseco Speroni (nr. to f.v.) på et møte med Liga Nord.Foto: EPA / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tross den massive fordømmelsen av terroren i Norge finnes det enkelte europeiske politikere langt ute på høyresiden som åpent sier at de støtter Anders Behring Breiviks ideer.

Silvio Berlusconis tidligere reformminister forsvarer Anders Behring Breiviks ideer. Det var under et intervju med et populært radioprogram at Francesco Speroni uttalte følgende:

— Breiviks ideer forsvarer den vestlige sivilisasjonen.

Speroni er et ledende medlem i partiet Liga Nord, og var minister da Italias statsminister Silvio Berlusconi dannet sin første regjerinskoalisjon i 1994. Liga Nord er svært kritisk til innvandring.

— Komplott Uttalelsen kom etter at partikollega Mario Borghezio tirsdag fikk sterk kritikk for å hevde at massedrapene i Regjeringskvartalet og på Utøya kunne være del av et komplott for å sverte konservative tenkere, ifølge den britiske avisa The Guardian.

FORBILDE: Anders Behring Breivik refererte til Oriana Fallacis tekster i sitt manifest. Liga Nord-politikerene er også påvirket av Fallaci. Foto: GINANGELO PISTOIA / AP / SCANPIX
FORBILDE: Anders Behring Breivik refererte til Oriana Fallacis tekster i sitt manifest. Liga Nord-politikerene er også påvirket av Fallaci. Foto: GINANGELO PISTOIA / AP / SCANPIX Vis mer

Under et intervju med italiensk radio uttalte Mario Borghezio at han ikke støtter Breiviks bruk av vold, men at han støtter hans motstand mot islam, Borghezio er medlem av Europaparlamentets komité for borgerrettigheter, rettferdighet og innenrikspolitikk.

Eurabia Både Speroni og Borghezio er kjent som beundrere av teoriene til den avdøde journalisten og forfatteren Oriana Fallaci.

Fallaci var med på å popularisere begrepet Eurabia for å beskrive et framtidig islamisert Europa.

Under radiointervjuet tirsdag beskrev Borghezio Anders Behring Breivik som «ubalansert», før han la til at «kristne er ikke dyr som skal ofres. Vi må forsvare dem». Kommentarene førte til krav fra opposisjonen og et regjeringsmedlem om at Borghezio måtte trekke seg fra politikken.

— Må forsvares Speroni er ifølge The Guardian en politisk tungvekter. Derfor er det oppsiktsvekkende at han støtter Borghezio.

— Jeg er enig med Borghezio og syns ikke han bør trekke seg. Hvis Breiviks ideer er at vi er i ferd med å bli Eurabia og den slags, og at den vestlige kristne sivilisasjon må forsvares, da er jeg enig, sa Speroni til Radio 24.

REGJERINGSPARTNER:  Silvio Berlusconi har flere ganger lent seg på Liga Nord for å beholde regjeringsmakten. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / SCANPIX
REGJERINGSPARTNER: Silvio Berlusconi har flere ganger lent seg på Liga Nord for å beholde regjeringsmakten. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP / SCANPIX Vis mer

I Frankrike kunngjorde Front National tirsdag at de hadde suspendert en tidligere lokalvalgkandidat, etter et blogginnlegg som ble tolket som støtte til Breivik.

FIKK KJEFT: Mario Borghezio sitter i Europaparlamentet. Foto: AFP/SCANPIX
FIKK KJEFT: Mario Borghezio sitter i Europaparlamentet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer
Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer
Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer
Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer
LIGA NORD: Speroni (nr. to f.v.) her fra et møte med partiet Liga Nord.
LIGA NORD: Speroni (nr. to f.v.) her fra et møte med partiet Liga Nord. Vis mer
Italienske politikere forsvarer Breiviks ideer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer