«Ivan den grusomme» blir trolig deportert

Den antatte konsentrasjonsleirvakten John Demjanjuk (89) ble mandag hentet i en ambulanse hjemme i sin bolig i Ohio.

NAZIVAKT: John Demjanjuk vil trolig bli deportert til Tyskland om få timer, der vil han bli tiltalt for å ha bidratt til drapene på 29 000 jøder. Bildet viser Demjanjuk på vei til et møte med immigrasjonsmyndigheter i Cleveland, Ohio. (AP Photo/Mark Duncan, File)
NAZIVAKT: John Demjanjuk vil trolig bli deportert til Tyskland om få timer, der vil han bli tiltalt for å ha bidratt til drapene på 29 000 jøder. Bildet viser Demjanjuk på vei til et møte med immigrasjonsmyndigheter i Cleveland, Ohio. (AP Photo/Mark Duncan, File)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den antatte konsentrasjonsleirvakten John Demjanjuk (89) ble mandag hentet i en ambulanse hjemme i sin bolig i Ohio. I løpet av få timer blir han trolig deportert til Tyskland.

I Tyskland vil han bli tiltalt for å ha bidratt til drapene på 29.000 jøder under annen verdenskrig. Han var også for få uker siden på nippet til å bli sendt ut av USA, men da ble reisen stanset i siste liten etter at det ble levert inn en anke.

- De har tatt feil mann

Familien mener at Demjanjuk er for syk til å bli deportert og har kjempet innbitt for at han skal få bli i USA, men nå har høyesterett avvist den siste anken. Dermed er avgjørelsen endelig.

En talsmann for Tysklands justisdepartement sier at Demjanjuk er ventet til Tyskland tirsdag.

NAZI-VOKTER: Dette skal ettersigende bevise at Demjanjuk jobbet som vakt i flere tyske konsentrasonsleire. (AP Photo/Department of Justice, HO)
NAZI-VOKTER: Dette skal ettersigende bevise at Demjanjuk jobbet som vakt i flere tyske konsentrasonsleire. (AP Photo/Department of Justice, HO) Vis mer

Selv sier han at myndighetene har tatt feil mann, og at overlevende konsentrasjonsfanger husker feil.

Demjanjuk ble født i Ukraina i 1920, og var soldat i Den røde armé da han i 1942 ble tatt til fange av nazistene. Ifølge påtalemyndigheten fikk han opplæring i Treblinka-leiren i det okkuperte Polen, før han ble satt til å jobbe i tre andre konsentrasjonsleire.

- Jeg ble tvunget

Demjanjuk sier at han ble tvunget til å arbeide av nazistene og at overlevende har tatt feil av ham og andre vakter som begikk grusomheter.

I 1952 flyttet han til USA, der han fikk jobb i bilindustrien og skiftet navn fra Ivan til John.

ARRESTERT TIDLIGERE: Demjanjuk ble utlevert til Israel der han i 1988 ble dømt til døden etter at påtalemyndigheten fikk gehør for at han var en sadistisk nazivakt kalt «Ivan den grusomme». Men dommen ble senere opphevet av israelsk høyesterett da det var tvil om hans identitet. Nå møter han likevel tiltale fra tysk rettsvesen. (AP Photo/Nati Harnik,file)
ARRESTERT TIDLIGERE: Demjanjuk ble utlevert til Israel der han i 1988 ble dømt til døden etter at påtalemyndigheten fikk gehør for at han var en sadistisk nazivakt kalt «Ivan den grusomme». Men dommen ble senere opphevet av israelsk høyesterett da det var tvil om hans identitet. Nå møter han likevel tiltale fra tysk rettsvesen. (AP Photo/Nati Harnik,file) Vis mer

Han ble senere utlevert til Israel der han i 1988 ble dømt til døden etter at påtalemyndigheten fikk gehør for at han var en sadistisk nazivakt kalt «Ivan den grusomme». Men dommen ble senere opphevet av israelsk høyesterett da det var tvil om hans identitet.

Etter rettssaken i Israel flyttet han tilbake til USA der han har bodd med familien siden.

(NTB)

 

 

HENTET: Den antatte konsentrasjonsvakten ble mandag hentet i en ambulanse hjemme i sin bolig i Ohio. I løpet av få timer blir han trolig deportert til Tyskland. REUTERS/Aaron Josefczyk
HENTET: Den antatte konsentrasjonsvakten ble mandag hentet i en ambulanse hjemme i sin bolig i Ohio. I løpet av få timer blir han trolig deportert til Tyskland. REUTERS/Aaron Josefczyk Vis mer