«Ivan den grusomme» siktes for drap på 27.900 jøder

Kan bli den siste store rettssaken etter grusomhetene i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

BLE SATT FRI I 1992: Her ler John Demjanjuk i Israels høyesterett har satt ham fri igjen etter at han først ble dømt til døden. Snart inntar han tyske rettssaler. Foto: AP Photo/Nati Harnik/Scanpix
BLE SATT FRI I 1992: Her ler John Demjanjuk i Israels høyesterett har satt ham fri igjen etter at han først ble dømt til døden. Snart inntar han tyske rettssaler. Foto: AP Photo/Nati Harnik/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndighetene i Tyskland har i dag tiltalt John Demjanjuk for å ha medvirket til drapene på 27.900 jøder i konsentrasjonsleiren Sobibor i Polen under den andre verdenskrig, melder nyhetsbyrået AP. Det er midlertidig uklart når rettsaken mot den 89 år gamle mannen starter.

Demjajuk ble i mai utlevert til Tyskland fra USA.

Demjanjuk sier selv at han var en soldat fra den Røde Arme som ble tatt til krigsfange og at han aldri har gjort noen noe vondt.

Siste store
Han har lenge figurert som nummer tre på Simon Wiesenthal-senterets liste over de mest ettersøkte naziforbryterne. De to øverste er antatt døde.

Derfor kan saken bli en av de siste av de store rettssakene om grusomhetene som skjedde i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Demjanjuk ble født med navnet Ivan i Ukraina i 1920, og var soldat i den røde armé da han i 1942 ble tatt til fange av nazistene.

Ifølge påtalemyndigheten skal han ha fått opplæring i Treblinka-leiren i det naziokkuperte polen, før han ble satt til å jobbe i tre andre konsentrasjonsleire, blant dem utryddelsesleiren Sobibor mellom mars og september 1943.

LØFTES OM BORD I FLYET:  John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han fra USA til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen. Foto: REUTERS/Ron Kuntz/Scanpix
LØFTES OM BORD I FLYET: John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han fra USA til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen. Foto: REUTERS/Ron Kuntz/Scanpix Vis mer

Gikk løs på nakne fanger med sverd
Demjanjuk sier på sin side at han ble tvunget til å arbeide av nazistene og at overlevende vitner har tatt feil av ham og andre vakter.

Etter krigens slutt bodde han en kort tid i Tyskland før han flyttet til USA i 1952. Der forandret han navn fra Ivan til John, og førte en beskjeden tilværelse som bilmekaniker.

I 1977 skal denne tilstedeværelsen ha tatt slutt da vitner identifiserte han som «Ivan den grusomme», en fryktet vakt som var kjent for å gå løs på nakne fanger med sverd.

I 1993 ble han frikjent i Israel etter at det dukket opp bevis som identifiserte en annen mann som «Ivan den grusomme». Senere dukket det opp nye bevis, som nå skal bli brukt mot han.

TOK FARVEL: John Demjanjuks kone, Vera(t.v) og barnebarn Olivia Nishnic tok farvel til John Demjanjuk da han ble hentet i sin bolig i USA tidligere i år. Foto: AP Photo/Mark Duncan/Scanpix
TOK FARVEL: John Demjanjuks kone, Vera(t.v) og barnebarn Olivia Nishnic tok farvel til John Demjanjuk da han ble hentet i sin bolig i USA tidligere i år. Foto: AP Photo/Mark Duncan/Scanpix Vis mer