LØFTES OM BORD I FLYET:  John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Tony Dejak
LØFTES OM BORD I FLYET: John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Tony DejakVis mer

«Ivan den grusomme» utlevert til Tyskland

John Demjanjuk tiltales for medvirkning til drap på 29.000 jøder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Nazijegere har i årevis forsøkt å få John Demjanjuk utlevert fra USA. Med den mistenkte naziforbryteren på plass i Tyskland og en ventende rettssak, er kampen kronet med seier.

Spesialflyet med John Demjanjuk landet i München i Tyskland tirsdag morgen etter at han ble hentet i sitt hjem i Seven Hills i delstaten Ohio i USA mandag.

I Tyskland vil han bli tiltalt for å ha medvirket til drapene på 29.000 jøder i konsentrasjonsleiren Sobibor under annen verdenskrig. Etter å ha landet ville han umiddelbart bli avhørt og stilt for retten, ifølge en kilde i rettsapparatet i München.

Demjanjuk var også for få uker siden på nippet til å bli sendt ut av USA, men da ble reisen stanset i siste liten etter at det ble levert inn en anke.

Siste store rettssak

Demjanjuk har lenge figurert som nummer tre på Simon Wiesenthal-senterets liste over de mest ettersøkte naziforbryterne. De to øverste på listen er antatt døde.

Av den grunn kan Demjanjuk-saken bli en av de siste av de store rettssakene om grusomhetene i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Demjanjuk ble født i Ukraina i 1920, og var soldat i Den røde armé da han i 1942 ble tatt til fange av nazistene.

Hevder vitner tar feil

Ifølge påtalemyndigheten fikk han opplæring i Treblinka-leiren i det okkuperte Polen, før han ble satt til å jobbe i tre andre konsentrasjonsleire, blant dem utryddelsesleiren Sobibor mellom mars og september 1943.

Amerikanske etterforskere har funnet vitner som sier de så Demjanjuk sparke jøder i Sobibor og slå dem med geværkolben sin for å få dem fortere ut av transportvognene.

FOTOET FRA 1992:  John Demjanjuk smiler etter at Israels høyesterett har satt ham fri igjen.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Nati Harnik,file
FOTOET FRA 1992: John Demjanjuk smiler etter at Israels høyesterett har satt ham fri igjen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nati Harnik,file Vis mer

Demjanjuk sier at han ble tvunget til å arbeide av nazistene og at overlevende har tatt feil av ham og andre vakter som begikk grusomheter.

Levde beskjedent

Etter krigens slutt bodde Demjanjuk en kort tid i Tyskland, før han flyttet til USA i 1952.

Der forandret han fornavnet fra Ivan til John, og førte en beskjeden tilværelse som bilmekaniker i Cleveland.

Den tilværelsen tok brått slutt i 1977 da vitner identifiserte ham som «Ivan den grusomme», en fryktet vakt i Treblinka-leiren som blant annet var kjent for å gå løs på nakne fanger med sverd.

Frikjent i Israel

Demjanjuk ble senere utlevert til Israel der han ble dømt til døden, men i 1993 ble han frikjent etter at det dukket opp bevis som identifiserte en annen mann som «Ivan den grusomme».

Senere dukket bevisene han nå skal i retten for opp, og i 2002 ble han fratatt sitt amerikanske statsborgerskap for å ha løyet om fortiden sin.

89-åringen er i dag avhengig av rullestol, og lider ifølge familien både av en lever- og blodsykdom.

(NTB)


BLE HENTET HJEMME I IHOIO:  John Demjanjuk ble hentet i ambulanse. SCANPIX/REUTERS/Aaron Josefczyk
BLE HENTET HJEMME I IHOIO: John Demjanjuk ble hentet i ambulanse. SCANPIX/REUTERS/Aaron Josefczyk Vis mer