«Ivan den grusomme» utlevert til Tyskland

John Demjanjuk tiltales for medvirkning til drap på 29.000 jøder.

LØFTES OM BORD I FLYET:  John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Tony Dejak
LØFTES OM BORD I FLYET: John Demjanjuk sitter i rullestol og blir her løftet om bord i flyet som tok han til Tyskland. Et mindre fly står i forgrunnen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Tony DejakVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Nazijegere har i årevis forsøkt å få John Demjanjuk utlevert fra USA. Med den mistenkte naziforbryteren på plass i Tyskland og en ventende rettssak, er kampen kronet med seier.

Spesialflyet med John Demjanjuk landet i München i Tyskland tirsdag morgen etter at han ble hentet i sitt hjem i Seven Hills i delstaten Ohio i USA mandag.

I Tyskland vil han bli tiltalt for å ha medvirket til drapene på 29.000 jøder i konsentrasjonsleiren Sobibor under annen verdenskrig. Etter å ha landet ville han umiddelbart bli avhørt og stilt for retten, ifølge en kilde i rettsapparatet i München.

Demjanjuk var også for få uker siden på nippet til å bli sendt ut av USA, men da ble reisen stanset i siste liten etter at det ble levert inn en anke.

Siste store rettssak

Demjanjuk har lenge figurert som nummer tre på Simon Wiesenthal-senterets liste over de mest ettersøkte naziforbryterne. De to øverste på listen er antatt døde.

Av den grunn kan Demjanjuk-saken bli en av de siste av de store rettssakene om grusomhetene i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Demjanjuk ble født i Ukraina i 1920, og var soldat i Den røde armé da han i 1942 ble tatt til fange av nazistene.

Hevder vitner tar feil

Ifølge påtalemyndigheten fikk han opplæring i Treblinka-leiren i det okkuperte Polen, før han ble satt til å jobbe i tre andre konsentrasjonsleire, blant dem utryddelsesleiren Sobibor mellom mars og september 1943.

Amerikanske etterforskere har funnet vitner som sier de så Demjanjuk sparke jøder i Sobibor og slå dem med geværkolben sin for å få dem fortere ut av transportvognene.

FOTOET FRA 1992:  John Demjanjuk smiler etter at Israels høyesterett har satt ham fri igjen.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Nati Harnik,file
FOTOET FRA 1992: John Demjanjuk smiler etter at Israels høyesterett har satt ham fri igjen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nati Harnik,file Vis mer

Demjanjuk sier at han ble tvunget til å arbeide av nazistene og at overlevende har tatt feil av ham og andre vakter som begikk grusomheter.

Levde beskjedent

Etter krigens slutt bodde Demjanjuk en kort tid i Tyskland, før han flyttet til USA i 1952.

Der forandret han fornavnet fra Ivan til John, og førte en beskjeden tilværelse som bilmekaniker i Cleveland.

Den tilværelsen tok brått slutt i 1977 da vitner identifiserte ham som «Ivan den grusomme», en fryktet vakt i Treblinka-leiren som blant annet var kjent for å gå løs på nakne fanger med sverd.

Frikjent i Israel

Demjanjuk ble senere utlevert til Israel der han ble dømt til døden, men i 1993 ble han frikjent etter at det dukket opp bevis som identifiserte en annen mann som «Ivan den grusomme».

Senere dukket bevisene han nå skal i retten for opp, og i 2002 ble han fratatt sitt amerikanske statsborgerskap for å ha løyet om fortiden sin.

89-åringen er i dag avhengig av rullestol, og lider ifølge familien både av en lever- og blodsykdom.

(NTB)


BLE HENTET HJEMME I IHOIO:  John Demjanjuk ble hentet i ambulanse. SCANPIX/REUTERS/Aaron Josefczyk
BLE HENTET HJEMME I IHOIO: John Demjanjuk ble hentet i ambulanse. SCANPIX/REUTERS/Aaron Josefczyk Vis mer