Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ivan» knuser alt på vei mot Cuba

Tiårets orkan satte fri kuppmakerne i Grenada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den hittil kraftigste orkanen som har truffet De karibiske øyer på ti år ødela 90 prosent av alle hus på øya Grenada. Også et steinfengsel fra 1600-tallet ble knust av vinden. Det førte til at flere fanger klarte å rømme, blant annet politikere som har sittet fengslet siden kuppforsøket i 1983, melder nyhetsbyrået AP.

Minst 15 ble drept på Granada og nå herjer Ivan videre i retning Cuba, Jamaica og det sørlige USA.

- Vi er lamslått... Det er utenfor vår fatteevne, sa statsminister Keith Mitchell til sine innbyggere. Han snakket fra en britisk marinebåt som har kommet innbyggerne til unnsetning. Også statsminsiterns hus ble knust av orkanen.

«Ivan» tok tirsdag en tur over Barbados før de i går nådde Grenada. En gravid kvinne (32) på øya Tobago skal ha blitt drept da et 20 meter høyt palmetre knuste huset hennes.

I Venezuela døde en 32-åring i bølgene som slo inn over land, og en 75 år gammel kvinne fra Canada ble funnet druknet i en kanal på Barbados. Naboer fortalte at kvinnen, som har bodd på øya i 30 år, hadde gått ut for å lete etter katten.

Statsminister Mitchell bekrefter historien om fangene som rømte.

Store deler av de 100 000 innbyggerne på øya er nå i mangel av det meste. Øya er storeksportør av krydderet muskatnøtt. Øya ble invadert av USA i 1983 etter et venstreorientert kupp.

- Ser ut som et jordskred

- Det ser ut som et jordskred. Det kommer alle slags farfer ned fjellsida. Metallplater og biter av tak, sier Nicole Organ, en 21 år gammel veterinærstudent fra Toronto, som oppholdt seg på Grendada da «Ivan» feide over øya.

Studenter fra USA har utstyrt seg med kjepper og kniver av frykt for å bli ranet i kaoset etter Ivans herjinger på Grenada.

- Vi føler oss ikke trygge, sier Sonya Lazarevic (36) på telefon til nyhetsbyrået AP.

Hun forteller om bander utstyrt med machete-kniver som har plyndret butikker i byen, og at banklokaler som hadde overlevd «Ivan» ble ødelagt etter orkanen hadde gikk seg.

Kategori 5

Orkanen «Ivan» ble tirsdag oppgradert til kategori 5, på en skala som går til fem. «Ivan» ble målt til oppe i 225 kilometer i timen da den passerte de karibiske øya Aruba.

I kjølvannet av orkanen er det nå flom i Venezuela. Fredag vil «Ivan» slå inn over Jamaica og til helga når den Cuba, opplyser det amerikanske orkansenteret i Miami til nyhetsbyrået AP.

- Etter Jaimaica vil den dessverre treffe USA. Vi håper bare det ikke er Florida igjen, men den ser ut til å følge samme rute som «Charley» akkurat nå, sier meteorolog Jennifer Pralgo.

Og Charley er altså orkanen som drepte 27 mennesker i Florida i august i år, og førte til materielle skader for rundt 50 milliarder kroner.

- Uansett hvem som får dette, så kommer det til å bli stygt, sier meteorolog Hugh Cobb.

90 PROSENT AV HUSENE ØDELAGT: Det er knapt et hus som ikke er merket av «Ivan» på Grenada.
<B>MONSTERORKAN: «Ivan» er på vei mot Cuba og USA.
«IVAN» VAR HER: Ødeleggelsene på Grenada er enorme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media