Ivan ryster Cuba i natt

Treffer land med vinder på over 250 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se oppdaterte bilder av av Ivan via satelitt.

  (Dagbladet.no): Orkanen Ivan har nådd Cubas vestkyst, der den berømte sigarindustrien har sitt hovedsete. Etter å ha herjet Cayman-øyene med vindhastigheter opp til 320 kilometer i timen, nærmet den seg Cuba med vindhastigheter på omkring 260 kilometer i timen, melder nyhetsbyrået AP.

  Ivan er en av de kraftigste orkaner noensinne, og de siste tallene sier at minst 68 mennesker har mistet livet: 15 på Jamaica, 39 i Grenada, fem i Venezuela, en i Tobago, en på Barbados, fire i den Dominikanske republikk og tre på Haiti.

  Hovedmeteorolog Jose Rubiera på Cuba anslår at øya vil merke stormens kraftigste tak klokka to i natt norsk tid.

  Tobakkavlingene skal være trygge, ettersom plantingen ikke starter før neste måned. Det som er igjen fra innhøstingen i januar, oppbevares i trygge lagre.

  - Jeg tror vi kommer til å slippe unna det verste, sier Alejandro Robaina, en av de fremste tobakkdyrkerne til AP.

  1,3 millioner cubanere har vært evakuert fra hjemmene sine. Flere av dem, som de norske studentene i Cienfuegos får nå gå ut av dekning igjen, ettersom store deler av Cuba slipper unna «Ivan den grusomme». Men lengst vest venter man i spenning på møtet med Ivan i kveldstimene.

SØKER DEKNING:</B> Det høljer ned i utkanten av Ivans vinder. Disse tre dekker seg som best de kan i Pinar Del Rio, vest i Cuba.
HOS FOLKET:</B> Cubas statssjef Fidel Castro var personlig til stede i Pinar del Rio og sjekket at forberedelsene til møtet med Ivan gikk riktig for seg.