Ivanka i Twitter-trøbbel - igjen

Får kritikk fra Chicagos ordfører.

REFSES: Ivanka Trump får kritikk av Chicagos ordører for en «villedende» Twitter-melding. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / NTB scanpix
REFSES: Ivanka Trump får kritikk av Chicagos ordører for en «villedende» Twitter-melding. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / NTB scanpixVis mer

I helga fikk presidentdatter Ivanka Trump kraftig kritikk for to Twitter-meldinger om masseskytingene i El Paso og Dayton, og på tirsdag utløste en ny Twitter-melding kritikk. Også denne gangen var temaet masseskyting.

For omtrent samtidig som masseskytingene i Ohio og Texas opplevde Chicago en svært blodig helg.

- Villedende

Til sammen sju ble drept og 52 skadd i flere forskjellige skyteepisoder i helga, og tirsdag tok Ivanka Trump til Twitter for å sette søkelyset på volden i Chicago.

«Mens vi sørger over de ondskapsfulle masseskytingene i El Paso og Dayton, må vi ikke glemme at Chicago opplevde sin dødeligste helg i år».

«Med sju døde og 52 skadde på en lekeplass i byen - og med lite nasjonalt raseri eller mediedekning - så må vi ikke bli nummen overfor den volden lokalsamfunnene i bykjernen opplever hver dag», skriver hun på Twitter.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

En som ikke er spesielt begeistret for Twitter-meldingene fra presidentdattera er ordfører i Chicago, Lori Lighfoot. Hun kaller Twitter-meldingene villedende, og antyder at Ivanka egentlig ikke bryr seg så veldig mye om skyteepisodene, skriver CNN.

- Det var ikke en lekeplass, det var en park. Det var ikke sju døde. Det var ikke 52 som ble skadd i en hendelse, som var det hun antydet. Når vi snakker om folks liv så er det viktig at vi har korrekte faktaopplysninger, noe man lett kan få tak i om man faktisk bryr seg om å få det rett, sier Lightfoot.

- Tallene er feil. Stedet er feil. Det er faren når du prøver å regjere gjennom Twitter-meldinger.

Irritert ordfører

Det var riktignok en hendelse i en park i nærheten av en lekeplass, der sju personer ble skadd. Ingen ble drept i akkurat den skyteepisoden.

Etterforsker i Chicago-politiet, Eddie Johnson, sier Ivanka «blander sammen flere hendelser» og framstiller dem som en enkelthendelse, ifølge Chicago Sun Times.

En journalist bemerket at Ivankas melding hadde blitt retvitret flere tusen ganger. Da svarte en synlig irritert Lightfoot:

- Det er faren med personer som har en plattform og et publikum, og som ikke vet hva de snakker om og som ikke klarer å få på plass de elementære faktaopplysningene, som de enkelt kunne fått tak i om de hadde hatt anstendigheten til å ta kontakt med oss, dersom de faktisk ønsket å være en konstruktiv og engasjert samarbeidspartner.

Chicago-ordføreren sier hun har forsøkt å komme i kontakt med Ivanka.

- Ja, vi tok kontakt med en gang vi så hva Twitter-meldingen for å spørre «Hva gjør du? Hvorfor kan du ikke bruke litt tid på å ta kontakt med oss i forkant og bruke et øyeblikk på å få riktige opplysninger», sier Lightfoot, ifølge Newsweek.

- ET PROBLEM: En video av Ivanka Trump fra helgas G20-møte får internett til å koke. Dagbladets kommentator Morten Strand forklarer årsaken til problemet. Video: Instagram / elysee Vis mer

Erkjenner feil

En talsperson for Det hvite hus erkjenner at Twitter-meldingen var «villedende», men sier at i lys av Lightfoots beskyldninger «er det likevel viktig å bemerke at det var sju dødsfall og 52 skadde rundt i byen, noe som resulterte i en av de dødeligste helgene i byen i år».

- Hennes poeng er det samme: Vi kan ikke ignorere skytinger, som finner sted i byer rundt omkring i landet på daglig basis.

De to kvinnene har tidligere møttes ansikt til ansikt, i forbindelse med at Lightfoot ble Chicagos første kvinnelige, afroamerikanske ordfører. Da diskuterte de utdanning, kriminalreformer og kriminalitetsbekjempelse.

- Ivanka har satt pris på å bli kjent med ordfører Lightfoot, respekterer hennes engasjement med å sette søkelys på denne saken og ser fram til å fortsette samtalene rundt dette temaet, jobbutvikling og økonomiske muligheter for alle, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Twitter-kritikk

Kritikken fra Chicago-ordføreren kommer altså bare et par dager etter at Ivanka fikk flengende kritikk for to Twitter-meldinger om de to masseskytingene i helga.

Hun skrev at «vi må også heve stemmene våre og fordømme disse grufulle og feige handlingene av hat, terror og vold».

- Høyreekstremisme, i likhet med alle andre former for terrorisme, er ondskap som må ødelegges.

Årsaken til at Ivanka fikk refs for akkurat disse meldingene, er at Trump anklages for å ha bidratt til en økning i antall masseskytinger gjennom splittende retorikk.

«Fantastisk. Nå kan du be faren din om å slutte å bruke dette (høyreekstremisme, red.anm.) som valgkampstrategi», skrev David Hogg, som ble kjent etter at han overlevde masseskytingen i Parkland i fjor, der 17 personer ble drept.