Ivanka Trump får krass kritikk etter TV-intervju

- Dette Ivanka Trump-svaret er grunnen til at nepotismelover eksisterer.

FÅR KRITIKK: Ivanka Trump får krass kritikk etter at hun ikke ønsket å svare på spørsmål om anklagene om trakassering mot president Donald Trump. Video: NBC / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ivanka Trumps dobbeltrolle har vært flittig diskutert siden hennes far, Donald Trump, ble president i USA. Hun er nemlig både datter og seniorrådgiver for den amerikanske presidenten.

Nå er det et intervju hun gjorde med tv-stasjonen NBC News som gjør at hun igjen får kritikk. Under intervjuet ble Ivanka Trump spurt om hun tror på kvinnene som har anklaget hennes far for seksuell trakassering.

Se intervjuet i videoen øverst i saken.

- Jeg synes det er et ganske upassende å spørre en datter om hun tror på anklager mot hennes far når han har fastslått at anklagene ikke har noe sannhet i seg, svarte presidentdatteren.

- Jeg kjenner faren min. Så jeg mener jeg som datter har rett til å tro på faren min.

- Er ikke bare datter

Det svaret får flere til å reagerer, deriblant CNNs politiske kommentator, Chris Cillizza.

«Dette Ivanka Trump-svaret er grunnen til at nepotismelover eksisterer», er tittelen på en kommentar fra Cillizza.

«Det er helt greit at en datter gir et sånt svar. Det er helt logisk. Unntatt … Ivanka Trump er ikke bare en datter. Hun er også en seniorrådgiver i Det hvite hus. Hun har et kontor i bygningen. Hun er sett på som en av de svært få stemmene som presidenten lytter til», skriver CNN-redaktøren.

Han peker på at presidentdatteren ønsker å få i både pose og i sekk. I det ene øyeblikket ønsker hun å lede USAs delegasjon i OL og en aktiv deltaker i det indre liv i Det hvite hus, mens hun i det neste bare vil være presidentens datter.

«Det er, selvfølgelig, ikke sånn det fungerer», skriver Cillizza.

KRITIKK: Ivanka Trump får krass kritikk etter at hun ikke ønsket å svare på spørsmål om anklagene mot president Donald Trump. Foto: REUTERS / Patrick Semansky / NTB scanpix
KRITIKK: Ivanka Trump får krass kritikk etter at hun ikke ønsket å svare på spørsmål om anklagene mot president Donald Trump. Foto: REUTERS / Patrick Semansky / NTB scanpix Vis mer

Nepotismelover

Da Ivanka Trump, og hennes mann Jared Kushner, ble tatt inn i Det hvite hus, vakte det oppsikt og debatt. Ikke siden John Eisenhower jobbet for sin far på 50-tallet hadde et barn av en president jobbet for sin far.

Dette var riktignok før USA innførte såkalte anti-nepotisme-lover, som i prinsippet forbyr statlig ansatte og folkevalgte å ansette familie i departementet eller etaten vedkommende er sjef for.

Loven kom i kjølvannet av at John F. Kennedy utnevnte sin egen bror Robert til justisminister på 60-tallet. Men nepotismeloven har ikke fått anvendelse på Kushner og Ivanka Trump.

Det amerikanske justisdepartementet har tolket loven slik at Det hvite hus-kontoret verken er et departement eller etat, og dermed kan de to jobbe for presidenten.

Det, påpeker Cillizza, er greit nok, juridisk sett. Men.

«I praksis fungerer ikke dette, som Ivankas svar til NBCs spørsmål gjør klart. Du kan ikke både være dette og seniorrådgiver for presidenten».

Han peker på at man må rydde opp i anti-nepotisme-lovene. Om man ikke gjør det, vil man kunne støte på samme situasjon også i framtida.

Cillizza får støtte fra Katherine Jellison, som er leder for det historiske fakultetet ved Ohio University.

- Enten er du en seniorrådgiver, eller så er du en datter. Hun er i en unik posisjon som hun fremdeles forsøker å finne ut av. Spesielt siden hun sist var i nyhetene som seniorrådgiveren som dro til OL, sier Jellison, som er ekspert på presidentfamilier, til nyhetsbyrået AP.

Mister sikkerhetsklarering

Tirsdag ble det også kjent at Donald Trumps svigersønn og Ivanka Trumps mann, Jared Kushner, mister sin midlertidige sikkerhetsklarering.

Beslutningen skal ha blitt tatt av Det hvite hus' stabssjef John Kelly i forrige uke. Dette betyr at Kushner, og flere andre rådgivere ikke lenger vil få tilgang til de aller hemmeligste amerikanske statshemmelighetene.

Samtidig melder CNN at Ivanka Trump ikke har noen høy stjerne hos stabssjef Kelly. Også han skal la seg irritere av hennes dobbeltrolle.

Han skal føle at hun er seniorrådgiver når det passer henne, og datter når det ikke passer henne. Kelly skal ha bemerket at Ivanka Trump «leker regjering».

Kelly skal heller ikke ha vært overbegeistret for å sende Ivanka Trump til OL, fordi deltakelse under avslutningsseremonien i OL er mye mer enn det, på grunn av den spente stemningen på Korea-halvøya.

Det hvite hus på sin side avviser at Kelly har vært skeptisk.

- General Kelly og general McMaster har vært positive til turen helt siden planleggingen startet. Alle synes turen var vellykket. Ivanka var en strålende representant for administrasjonen, sier Sarah Sanders, pressesekretær ved Det hvite hus.