Ivanka Trump fikk gladmelding fra Kina. Rett etter sjokkerte pappa Donald med snuoperasjon

Reiser viktige spørsmål om korrupsjon, mener vaktbikkje.

MIDDAG MED XI: Ivanka Trump og mannen Jared Kushner er her avbildet på middag med Kinas president Xi Jinping på Donald Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida 6. april i fjor. Samme dag ble tre av hennes varemerker godkjent i Kina. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
MIDDAG MED XI: Ivanka Trump og mannen Jared Kushner er her avbildet på middag med Kinas president Xi Jinping på Donald Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida 6. april i fjor. Samme dag ble tre av hennes varemerker godkjent i Kina. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ideelle vaktbikkjeorganisasjonen Citiziens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) setter store spørsmålstegn ved hvorvidt Trump-familiens forretningsdrift er vel sammensost med utenrikspolitikken.

Organisasjonen har offentliggjort kinesiske myndighetsdokumenter som viser at Ivanka Trump, president Donald Trumps datter, rådgiver og representant, 7. mai fikk innvilget søknaden om å registrere fem ulike varemerker i Kina. I tillegg fikk et sjette varemerke innvilget en foreløpig godkjenning.

Dette skjedde bare dager før faren brått snudde i holdningen til den skandaliserte kinesiske mobilgiganten ZTE, som nærmer seg ruin på grunn av amerikanske handelssanksjoner.

I mellomtida gikk Kina med på å innvilge et lån på over 4 milliarder kroner til en indonesisk temapark der presidenten er andelseier, melder Huffington Post.

- Ikke første gang

- Dette er ikke første gang Ivanka og president Trumps forretningsforbindelser til Kina skaper potensielle etiske problemer, skriver CREW.

TRUET AV KONKURS: ZTE er Kinas nest største produsent av smarttelefoner og sysselsetter 40 000 personer. De har vært truet av konkurs på grunn av det amerikanske eksportforbudet. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
TRUET AV KONKURS: ZTE er Kinas nest største produsent av smarttelefoner og sysselsetter 40 000 personer. De har vært truet av konkurs på grunn av det amerikanske eksportforbudet. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I fjor vår gjestet Kinas president Xi Jinping Donald Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida, og hadde middag med blant andre Ivanka og mannen Jared Kushner. Samme dag ble tre av hennes varemerker godkjent, skriver The Independent.

Organisasjonens daglige leder Noah Bookbinder sier til AP at tidspunktet for å kunngjøre ZTE-snuoperasjonen «reiser viktige spørsmål om korrupsjon, siden den åpner for at [Ivanka] kan dra finansiell nytte av sin posisjon og sin fars presidentskap, eller at hun kan la seg påvirke i sitt arbeid av andre lands behandling av hennes forretninger».

Så vel Ivanka som Donald har registrert en rekke varemerker i Kina. Dette gir selskapene eksklusive rettigheter til å markedsføre ulike produkter i verdens mest folkerike land og nest største økonomi.

De nylig godkjente varemerkene gjelder produkter som baderomsmatter, klær og babyhåndklær.

Så lenge Ivanka er formelt ansatt i Det hvite hus, holder hun seg unna driften av Ivanka Trump LLC - men nyter fremdeles godt av selskapets avkastning.

- Som rådgiver i Det hvite hus har Ivanka representert USA ved en rekke diplomatiske arrangementer, på tross av de potensielle konfliktene hennes forretningsinteresser utgjør, skriver CREW.

Handlet med Iran

ZTE er Kinas nest største produsent av smarttelefoner, etter Huawei. De er blitt straffet hardt av amerikanske myndigheter etter avsløringer om at de har handlet med Iran og Nord-Korea, i strid med USAs sanksjoner, ifølge The Guardian.

Mobilprodusenten er helt avhengig av amerikanske mikrobrikker. På grunn av sanksjonsbruddene ble de straffet med nekt av import fra USA i sju år - potensielt katastrofalt for selskapet, som sysselsetter rundt 40 000 personer.

Men så, 13. mai, tvitret Donald Trump plutselig at han og Kinas president Xi Jinping «jobber sammen for å gi det enorme kinesiske telefonselskapet ZTE en måte å komme tilbake i drift på, raskt. For mange jobber i Kina er gått tapt. Handelsdepartementet er blitt instruert til å få det gjort!».

I praksis fritas ZTE for de kvelende sanksjonene, mot at de forplikter seg til å kjøpe amerikanske deler og samtidig betaler en bot på 1,3 milliarder dollar (10,6 milliarder kroner).

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

Massiv motstand

For mange framstår Trumps snuoperasjon som uforståelig, og motstanden i det politiske USA er massiv. Den profilerte Florida-senatoren Marco Rubio advarer om at Kongressen vil søke å blokkere avtalen mellom Trump og Xi.

- Ingen av disse selskapene bør operere i dette landet. Ingen av dem, sier Rubio til CBS, og sikter både til ZTE og Huawei.

Ifølge Quartz går Trump også imot så vel sine egne ministere, amerikansk politi og etterretning med ZTE-beslutningen.

Handelskrig avblåst

Trump forsvarer avtalen, og tvitrer at ZTE «kjøper en stor andel av individuelle deler fra amerikanske selskaper. Dette gjenspeiler også den større handelsavtalen vi framforhandler med Kina, og mitt personlige forhold til president Xi.

Alt dette må også ses i lys av at Trump tidligere i år har ført en regelrett handelskrig mot nettopp Kina, gjennom å øke tollsatsene på stål og aluminium, og seinere kreve at Kina øker importen av amerikanske varer med 1600 milliarder kroner. Kina på sin side har truet med å ramme import av amerikanske soyabønner og svineprodukter.

Men handelskrigen ble erklært «satt på vent» av finansminister Steven Mnuchin for ei drøy uke siden.

I en felles uttalelse kunngjorde de to landene at de vil jobbe for «vesentlig» å redusere USAs handelsunderskudd med Kina gjennom en «betydelig» økning i kjøp av amerikanske varer, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer