Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ivar (60) ble hjemløs etter NAV-tabbe

Ble uteligger da NAV sluttet å betale ham uføretrygd.

HER BODDE HAN: Ivar H. Larsen ble kastet på gata fordi han ikke klarte å betale husleia da NAV stanset utbetalingene av uføretrygden hans. Etter utkastelsen bodde han her på havna i Moss. - Alt jeg har igjen er denne sykkelen, sier han. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
HER BODDE HAN: Ivar H. Larsen ble kastet på gata fordi han ikke klarte å betale husleia da NAV stanset utbetalingene av uføretrygden hans. Etter utkastelsen bodde han her på havna i Moss. - Alt jeg har igjen er denne sykkelen, sier han. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOSS (Dagbladet): Ivar H. Larsen klarte ikke å betale husleie og andre utgifter da uføretrygden fra NAV uteble i januar 2007.

Først halvannet år seinere kom utbetalingene i gang igjen, og Ivar fikk etter hvert etterbetalt alt som NAV skyldte ham.

Kastet på gata
Men tida uten penger gjorde ham svartelistet hos alle kreditorer, banker og forsikringsselskap. I tillegg blir hans eiendom i Vega i Nordland tvangssolgt i disse dager fordi Sparebank1 har sagt opp lånet grunnet mislighold.

Ett år og fire måneder etter at NAV stoppet å betale uføretrygd til Ivar, var husverten lei av å vente på penger, og Ivar ble kastet på gata. Alt av møbler og eiendeler ble kjørt på søppelfyllinga.

Den første måneden bodde han i containere på havna i Oslo og i et gammelt bilvrak på havna i Moss.

- Jeg levde som en uteligger, og gikk ned 16 kilo den første måneden fordi jeg ikke hadde penger til mat. På natten snek jeg meg rundt og vasket meg i kaldt vann fra vannslanger som lå tilgjengelig på havna, forteller Ivar.

Ikke råd til medisiner
- Situasjonen var grusom. Det verste var at jeg ikke hadde råd til livsviktige medisiner.

Likevel ba han ikke om penger fra sosialkontoret mens han ventet på NAV-utbetalingene.

- Jeg nekter å be på mine knær om sosialpenger når jeg rettmessig har krav på trygd fra NAV.

Ivar har vært sykemeldt og deretter uføretrygdet etter at han brakk nakken da bilen han satt i ble påkjørt bakfra i 1982. Før den tid drev han et tømrerfirma med 32 ansatte, flyttebyrå og en gardinfabrikk.

Whiplashforbundet
Han var med på å starte Norges Whiplash Forbund i 1989, og var leder fram til 2003. Det er denne virksomheten som fikk NAV til å anmelde Ivar for trygdesvindel.

NAV mente Ivar ikke var hundre prosent ufør, og at han hadde fått betalt for jobben.

Ivar hevder han ikke fikk noe betalt. Den samme konklusjonen kom Oslo politikammer til, og henla saken i juni 2008. Det tok imidlertid ytterligere fire måneder før NAV utbetalte penger til Ivar, og det var først etter at hans advokat skrev direkte til NAV-direktør Tor Saglie.

Fortsatt hjemløs
Selv om Ivar vant kampen mot NAV, er han likevel i et økonomisk uføre. Han får ikke leie leiligheter, fornyet bankkortene sine, tegnet mobilabonnement eller forsikringer.

Derfor vil saken sannsynligvis ende i retten med stevning før sommeren. Ivar krever at NAV betaler gjelden han sliter med, samt at de skriver et brev hvor det går klart fram at Ivar ikke er skyld i det økonomiske kaoset han er i.

- Alt jeg ønsker er å kunne leve et normalt liv igjen. NAV har fratatt meg den muligheten, sier Ivar H. Larsen.

Hans forsvarer Torvald H. Brinch mener saken nesten er for ille til å være sann.

- Jeg er rystet over NAVs oppførsel. Da de beskyldte Ivar for trygdesvindel, fikk han ikke mulighet til å forsvare seg eller bevise at han var uskyldig. NAV stengte av hans eneste inntektskilde uten forvarsel, sier Brinch. Han har tilbudt NAV et oppgjør utenfor rettslokalene, men det var de ikke interessert i, ifølge advokaten.

NAV beklager ikke
- Det er riktig at det har vært en dialog om erstatning i saken. Vi kommer til å følge opp denne dialogen og håper vi unngår rettssak, sier kommunikasjonsdirektør i NAV, Martin Apenes.

NAV vil foreløpig ikke komme med noen beklagelse til Ivar, men det kommer kanskje etter hvert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!