Bieinvasjon:

Ivar fikk titusenvis av ubudne gjester

Våknet til uventet besøk.

INVASJON: Torsdag 17. juni ble Ivar Ellingsen fra Tananger møtt av et ganske spektakulært syn. VIDEO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det første jeg tenkte på var egentlig at jeg måtte få tatt noen skikkelige bilder. Deretter lurte jeg på hvem jeg kunne ta kontakt med for å få hjelp.

Det sier Ivar Ellingsen fra Tananger til Dagbladet, etter at han torsdag morgen oppdaget en voldsom summing på eiendommen, etter en luftetur med hunden.

Kort tid seinere fikk han øye på en mørk sky under taket. En sverm med bier hadde åpenbart etablert seg inni veggen hans.

Det var Solabladet som først omtalte saken.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle bli kvitt dem, så jeg la ut bildene på den lokale Facebook-sida «Tananger no for tiå», og spurte om hjelp der. Bare 15 minutter seinere tok en birøkter kontakt med meg. Han hadde en mistanke om hvor biene kom fra.

STOR SVERM: Biene var godt synlig utenfor Ivar Ellingens hus torsdag morgen. Foto: Privat
STOR SVERM: Biene var godt synlig utenfor Ivar Ellingens hus torsdag morgen. Foto: Privat Vis mer

- Ikke unormalt

Birøkteren var Thomas Gryte. Han har en del bikuber ikke så langt fra der Ellingsen bor, og forteller at mye tyder på at biene kommer fra hans kuber.

- Det er ikke unormalt at biene formerer seg på denne måten. Vanligvis formerer de seg på et sted, men man kan aldri være hundre prosent sikker, sier Gryte til Dagbladet.

Han forklarer at biene formerer seg på denne måten, ved at de lager en ny dronning, før den gamle dronningen tar med seg rundt halvparten av den gamle svermen til et nytt sted.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange bier det er snakk om, men det var nok en ganske stor gjeng. En vanlig sverm er normalt på et sted 50- 80 000 bier.

Ikke borte

Birøkteren reiste til Ellingsen for å se om å han kunne få fjernet svermen. Det gikk ikke, og nå har huseieren måttet kontakte et skadedyrfirma, for å bli kvitt biene.

- De kommer på mandag, så da håper jeg å bli kvitt dem.

Skulle noen andre oppleve det samme, har birøkter Gryte en klar oppfordring til hva man skal gjøre:

- Selv om det kan virke veldig skummelt, er det viktig å si at biene ikke er farlige i det hele tatt. Mest sannsynlig er de i en etableringsfase, så det beste man kan gjøre er å kontakte en birøkter. Vi kan hjelpe til med å fjerne dem, før man eventuelt kontakter skadedyrfirmaet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer