Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Ivaretar ikke personvernet forsvarlig

Ekspertgruppas dom over Smittestopp-appen er klar.

GRANSKET APPEN: Leder av ekspertgruppa som har gransket Smittestopp-appen, Jeanine Lilleng, forklarte hvorfor den ikke ivareta personvernet godt nok. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helseminister Bent Høie og justis- og beredskapsminister Monica Mæland holder pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge fra klokka 16. Her skal også lederen for ekspertgruppa som skulle undersøke sikkerheten rundt Smittestopp-appen legge fram gruppas funn.

- Verden kjemper mot et nytt virus og pandemi. For å stoppe smitte og redde liv må vi ta i bruk gamle og nye metoder, sier Bent Høie og viser til «de gamle», som å vaske hender og holde avstand.

Han sier at dagens teknologi gir nye muligheter.

HELSEMINISTER: Bent Høie.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Digital smittesporing

- Det er mange land som ser på muligheten for digital smittesporing, og Norge er blant dem som er tidlig ute. Det kan være krevende å ta i bruk nye løsninger, men det betyr ikke at det er feil å forsøke, sier Høie og viser til den omstridte Smittestopp-appen.

Når noen tester positivt for coronaviruset, kartlegges hvem som kan ha blitt smittet og disse blir bedt om å gå i karantene.

- Dette er et omstendelig arbeid som innebærer at det tar tid før de som kan være smitta blir varslet.

Rask sporing og isolering av smitte er en viktig del av beredskapen når vi åpner samfunnet forsiktig opp igjen, sier han.

- Det er lite smittespredning i landet nå, men det kan endre seg fort, sier Høie og viser til at Smittestopp-appen kan bli et viktig verktøy i den sammenheng.

Som en del av arbeidet med sikkerheten rundt Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet, nedsatte Helse- og omsorgsdepartementet 4. april en uavhengig ekspertgruppe. Ekspertgruppa leverer onsdag sin rapport, og gruppas leder Jeanine Lilleng legger fram hovedkonklusjonene på pressekonferansen.

Nesten fornøyd

Ekspertgruppa har gjennom de siste ukene jobbet med kildekoden i Smittestopp-appen. Lilleng begynner sitt innlegg med å presisere at det ikke finnes perfekt programvare. Hun roser også Folkehelseinstituttet og andre som har vært innblandet i utviklingen av appen for godt samarbeid og åpenhet.

- Vi har noen ganger vært overrasket over konstruktiviteten. Det kaoset som er i kildekoden i tidlig fase, er ikke pent, og derfor kan det ofte være vanskelig å dele det, sier hun.

Ekspertgruppen konkluderer med at sikkerhet og personvern ikke er godt nok ivaretatt i appen i dag, og kommer med flere anbefalinger for å bedre dette.

- Sikkerheten i appen har blitt bedre og bedre for hver dag, hver uke siden vi begynte arbeidet, sier Lilleng og fortsetter:

- For ei uke siden trodde jeg at jeg skulle stå her i dag og si at alt var i orden og at vi var fornøyde med sikkerheten, sier hun og forklarer at det er en siste funksjon som jobbes med.

- Når den er på plass er jeg veldig komfortabel med sikkerheten i appen.

Kort tid etter lanseringen 16. april hadde halvannen million nordmenn lastet ned appen. I slutten av april hadde Smittestopp 900 000 aktive brukere, men tallet har fortsatt å falle. 12. mai opplyste Folkehelseinstituttet at antall aktive brukere er 689 421.

EKSPERTGRUPPE: Rapporten om sikkerheten rundt Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet har blitt vurdert av en uavhengig ekspertgruppe, gruppens leder Jeanine Lilleng legger fram hovedkonklusjonene på pressekonferansen.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
EKSPERTGRUPPE: Rapporten om sikkerheten rundt Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet har blitt vurdert av en uavhengig ekspertgruppe, gruppens leder Jeanine Lilleng legger fram hovedkonklusjonene på pressekonferansen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Personvernet

Lilleng forteller at hun tror det var mange i gruppa og rundt dem som ble forundret da de leste mandatet til gruppen og påpeker at teknologer bes om å uttale seg om personvern og at det er ikke en eneste jurist i gruppa.

- Vi har behov for å presisere at som teknolog kan man uttale seg som personvern i programvare som fungerer likt. Hvis man viser meg to løsninger som gjør det samme, kan jeg si noe om hvilken som har bedre eller dårligere personvern. Det jeg som teknolog ikke kan gjøre, er å gjøre den nyttefunksjon-avveiningen, som noen andre må gjøre.

- Så når vi har kommet fram til at appen ikke forsvarlig ivaretar personvernet, er det fordi vi ser at det er mange ting man gjør for å bedre personvernet uten å endre funksjonaliteten i appen. Det er en prosess som man er underveis med, men man er ikke helt i mål, sier Lilleng.

Noen av anbefalingene fra gruppen er å fjerne data man ikke trenger, blant annet ved kortere lagringstid, vurdere en mer distribuert løsning og dele opp appen ut fra det todelte formålet - smittesporing og analyse, og gjøre det mulig å velge å delta bare for det ene formålet, heter det i regjeringens pressemelding.

POSITIV: Onsdag forteller Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Vil korte ned lagringstida

Folkehelseinstituttet, ved fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen, takker gruppa for innsatsen og rapporten.

- Flere av innspillene er implementert og vi jobber oss gjennom de andre anbefalingene. Vi vil vurdere disse nærmere i tiden framover. Det gjelder blant annet det å sikre at data ikke er lagret lengre enn nødvendig. Vi planlegger allerede nå å korte ned på lagringstida. Den er per i dag 30 dager og vi ser på hvordan vi kan redusere den lagringstida.

FHI vi vil også vurdere om det kan være mulig å dele opp løsningen, som er en av ekspertgruppas anbefalinger.

- Dette er innspill som vi vil bruke noe tid på å vurdere, og som vi vil komme tilbake til, sier Knudsen.

Når det gjelder konklusjonene om sikkerhet og personvern i løsningen, mener FHI «totalt sett at det er forsvarlig ivaretatt i løsningen.»

- Vi er enig i at de gjenstår enkelte forhold som påpekt som kan, bør og skal forbedres, og dette jobber vi med. Vi mener også at personvernet er nøye vurdert og godt ivaretatt i løsningen, med bakgrunn i forskriften vi har og de to formålene den er laget for: Varsling av smitte, analyse og vurdering av effekt av tiltak.

PRESSEKONFERANSE: Fra venstre: Fungerende assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen, justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og leder av ekspertgruppa Jeanine Lilleng. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Fra venstre: Fungerende assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen, justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og leder av ekspertgruppa Jeanine Lilleng. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Takket Nav-ansatte

Det var justis- og beredskapsminister Monica Mæland som startet pressekonferansen med å takke Nav-ansatte for innsatsen de har gjort for å få på plass ordninger for dem som er rammet av coronakrisa.

- Det er veldig krevende tider i arbeidsmarkedet, men det er også bra at vi ser forsiktige tegn til bedring, sa hun og viste til at det denne uka var 17 000 færre registrert som arbeidssøkende denne uka enn for ei uke siden.

Hun fortalte at mange har fått penger av Nav, men at det fortsatt er mange som venter. Mæland lovet at regjeringen er klar over dette, og lovet at dette er deres første prioritet.

- Køene er store, mange har måttet vente. Men la meg likevel takke varmt alle ansatte i Nav som gjør det de kan for å få dette på plass, sa Mæland.

Hun uttrykte samtidig forståelse for at folk synes det er krevende å vente på dagpenger og liknende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!