Iverksetter evakuering på Island

250 nye jordskjelv i vulkanområdet i natt.

UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
UROLIG: Bardarbunga-vulkanen på Island ligger under den gigantisk isbreen Vatnajökull, som er en av Europas største med et areal på 8400 km2. De siste dagene har det blitt registrert flere tusen små jordskjelv ved vulkansystemet. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Områdene nærmest Bárðarbunga-vulkanen på Island blir nå evakuert, etter at det i natt ble registrert 250 nye jordskjelv i området.

- Det er stor aktivitet og jordskjelv nesten hvert minutt, sier Sigþrúður Ármannsdóttir ved det Islandske meteorologiske institut.

Flere veier i nærheten av vulkansystemet er stengt, og det er satt opp kamera som overvåker Bárðarbunga, som ligger under en isbre.

Det bor få mennesker nær vulkansystemet, så frykten for at lava skal kunne medføre noen fare for folk på Island er liten, ifølge Rikke Pedersen, avdelingssjef for Nordisk Vulkanolgisk Institut.Derimot kan smeltet is og snø medføre langt større fare, fordi dette kan gjøre at enorme flodbølger skyller innover øya, opplyser hun overfor DR Nyheder.

- Og det kommer til at gå så fort for seg at det vil være  for seint å evakuere eller sperre veier når et utbrudd er i gang, sier Pedersen til avisa.

Forrige gang Bárðarbungas hadde utbrudd var i 1910.

I 2010 førte et utbrudd fra vulkanen under Eyjafjallajökull til en askesky som lammet Europas flytrafikk i seks dager. Flere enn ti millioner passasjerer ble rammet av askeskyen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer