Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iverksetter inngripende tiltak

Myndighetene har bestemt å iverksette de mest inngripende tiltakene siden 2. verdenskrig i kampen mot coronaviruset. - Alle vil bli berørt, sier helseministeren.

TILTAK: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo. Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Det kommer til å bli mer inngripende tiltak enn vi noen gang har hatt i fredstid i Norge. I løpet av denne dagen og morgendagen. Men akkurat hvordan vi skal gjøre det, det må vi komme tilbake til, sier statsminister Erna Solberg til pressen.

Solberg understreker at det er viktig med tydelige tiltak, og påpeker at tiltakene ikke kan lamme aktivitet på kritiske samfunnsfunksjoner.

- Om vi vurderer å stenge alle skoler, må vi passe på at dette kan ramme mange i helsevesenet som er foreldre, påpeker hun.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Alle blir berørt av tiltakene

- Det er ingen i Norge som ikke kommer til å være berørt at dette, men dette gjør vi i solidaritet med dem i samfunnet som ikke vil tåle denne smitten, og ikke minst av hensyn til de tusener i helsevesenet som skal ikke i en veldig krevende situasjon, og har behov for at hver enkelt av oss respekterer disse tiltakene, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

I MØTE: Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag. I utvalget koordinerer sentrale aktører sin innsats for å beskytte liv, helse, og andre viktige samfunnsinteresser ved biologiske hendelser som pandemier. Beredskapsutvalget bruker denne arenaen for å koordinere innsatsen på tvers av sektorer, og gi en status for arbeidet med koronaviruset.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I MØTE: Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag. I utvalget koordinerer sentrale aktører sin innsats for å beskytte liv, helse, og andre viktige samfunnsinteresser ved biologiske hendelser som pandemier. Beredskapsutvalget bruker denne arenaen for å koordinere innsatsen på tvers av sektorer, og gi en status for arbeidet med koronaviruset. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Statsministeren og helseministeren sitter torsdag formiddag i møte med Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Helsedirektoratets lokaler på Storo i Oslo. Her skal de komme fram hvilke inngripende tiltak som skal iverksettes for å hindre spredning av coronaviruset.

- Vi har en omsorgssektor som skal ha sine ansatte der, og vi har en helsesektor som skal ha sine ansatte der, så vi må hente inn gode faglige råd på om dette er riktig, sier Solberg.

Solberg vil ikke gå konkret inn på hva tiltakene kan komme til å innebære, men sier det vurderes om det er mer som skal stenges ned.

- Vi ser at de rådene som ble gitt i går virker. Det er færre på T-banen, mindre folk på kollektivtransport, og det er flere som jobber hjemmefra. Det viser at det er flere som tar del i dugnaden for å sørge for at smitten ikke sprer seg.

Kraftig økning

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet at det var 498 smittede i Norge - en økning på over 200 personer siden tirsdag.

- I går fikk vi for første gang en stor økning i smittede tilfeller og det kan foregå betydelig smitte i befolkningen. Dette er tidspunktet for å sette ut kraftige tiltak, sier helsedirektør Bjørn Guldvog, som leder møtet.

På møtet i Beredskapsutvalget la FHI-direktør Camilla Stoltenberg fram nye tall, som nå viser at det er bekreftet 620 smittetilfeller.

- Det var rapporter om 163 tilfeller i går. Dette er færre enn det var dagen før, sier Stoltenberg.

Helsemyndighetene opplyste på en pressekonferanse onsdag kveld at de nå ikke vil tillate innreise fra land hvor UD har utstedt reiseråd, og hvor det anses å være utbredt smitte. Dette er torsdag formiddag Italia, Sør-Korea, regionen Tirol i Østerrike, Iran og Hubei-provinsen i Kina.

- Historiske tiltak

Av de over 620 smittede i Norge er 385 er smittet i utlandet. 251 er smittet fra Østerrike og 119 fra Italia.

Bare norske borgere vil komme inn i landet fra disse landene.

-Alle nordmenn som kommer derfra vil umiddelbart bli satt i karantene. Vi vil ikke ha andre reisende inn i Norge fra disse stedene og har gjort ambassadene oppmerksomme på dette. Er personer derfra syke, vil de umiddelbart bli satt i karantene. Friske personer vil bli sendt rett hjem, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

BERØRT: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo. Vis mer

-Det er et historisk tiltak. Det har vel ikke skjedd at vi har nektet innreise fra våre gode samarbeidspartnere i Europa, for eksempel, sier Guldvog til Dagbladet.

I løpet av dagen skal utvalget samhandle for å få på plass treffende tiltak. Guldvog sier at nå er på tide å se på tiltak innenfor skolesektoren, kollektivtrafikk, gi råd til alle de som er i risikosonen om å ikke legge ut på lengre reiser - heller ikke innenlands.

- Det er flere grunner til dette. Det viktigste er å sikre at vi kan hindre alvorlig sykdom. Dette vil kreve et tett samarbeid. Mange sektorer har satt i gang riktige tiltak, så dette er en forsterkning av det arbeidet. At vi gjør dette koordinert i hele samfunnet, kan presse sykdommen tilbake, sier direktøren.

Hele Norges coronakart