Ivrig Toska tilbake på slagmarken

Maskert og bevæpnet til tennene stormet David Toska Domkirkeplassen og Nokas-bygget i hjertet avStavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag var Toska tilbake - i lusekofte og påført håndjern, tett omringet av politi. Det er samme mann, men endringen er dramatisk.

Bare kulissene var de samme da Stavanger tingrett i dag var på befaring på åstedet for norgeshistoriens største ran 5. april i fjor. Da som nå var David Toska hovedmannen.

I fjor ledet Toska banden som overmannet ordensmakten, drepte en politimann og stakk av med 57 millioner kroner. Kriminelle tok kontrollen med sentrum av en norsk by, det rystet politiet, befolkningen og landet.

I dag kom Toska og seks av hans medtiltalte luskende, nakne for maskering og forkledning, strippet for makt og kontroll. De tapte.

Mange skuelystne

Toska gjenkjente bygninger og dører. Han gestikulerte og viste retninger og plasseringer. Av og til kom smilet fram. Han var til og med borte og sjekket dørlåsen inn til Handelens Hus, det var der han tok seg inn i bakgården og først observerte, seinere pepret Nokas-vinduet med skudd fra sitt automatvåpen.

Tiltalte Johnny Thendrup var også ivrig og viste hvor han sto vakt ved en av ransbilene, hvordan han krøp i dekning og hvor han ble skutt og selv avfyrte skudd mot politiet. I bygningene rundt Domkirkeplassen hang folk i vinduer og sto på tak for å få et glimt av de tiltalte og deres følge av advokater, rettens medlemmer og avdøde politimann Arne Sigve Klunglands familie.

Politiet hadde sperret av den åpne plassen like ved Domkirken. Mange skuelystne sto bak sperringene og fulgte med.

TILBAKE PÅ ÅSTEDET:  David Toska. Foto: SCANPIX
TILBAKE PÅ ÅSTEDET: David Toska. Foto: SCANPIX Vis mer

Bevæpner politi sto strategisk plassert ved hjørner og gatekryss. Men de tiltalte var kun iført håndjern mens de ruslet nokså fritt rundt sammen med de andre i følget, men politibetjenter var aldri mer enn to skritt fra de tiltalte.

Sterkt inntrykk

Fem av de tiltalte som deltok på befaringen, nekter for at de var i Stavanger og deltok under ranet. Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi, Lars-Erik Andersen og Thomas Thendrup valgte likevel å være med på den frivillige omvisningen på åstedet.

Disse fem holdt seg i bakgrunnen og var lite aktive under oppholdet på ransstedet. Så må retten vurdere om befaringen for dem bare var en guidet tur på ukjente stier, eller om bevisene er så sterke at de kan dømmes for å ha deltatt på ranet.

Kommandobilen som politimann Arne Sigve Klungland ble fraktet av en redningsbil til Kongsgata og plassert der den sto under ranet. Skuddsåret i vinduet er synlig, flere skudd traff også bilen i fronten.

Bak rattet satt Klungland da han ble truffet og drept av et av ranernes skudd i påskeuka i fjor. Dramatikken kan aldri gjenskapes under en befaring. Men det gjorde et sterkt inntrykk på alle å se kommandobilen og skuddskadene.

Byen ikke ødelagt

Skuddvekslingen ute på Domkirkeplassen var intens og voldsom under ranet. Ifølge Toskas forklaring i retten skulle alt være over på minutter, og politiet ville ikke rekke fram før ranerne allerede var på flukt.

I går viste David Toska vinduet i Nokas-bakgården som nesten stoppet ranernes planer. Toska mente det var et vanlig kjøkkenvindu som kunne knuses som en kjeks. Det viste seg å være et panservindu som sto imot sleggeslag, støt med rambukk og først ga etter da ranerne fyrte av flere magasiner skudd mot glasset.

Retten og alle skuelystne fornemmet nok noe av Nokas-dramaet i går formiddag. Befaringen var også en påminnelse om at folk i Stavanger har vunnet tilbake byens sjel. Ranet og drapet har endret byen lite. En David Toska uten finlandshette, kjeledress og kalashnikov tilbake på Domkirkeplassen opplevdes ikke som støtende eller truende.

Politiet og befolkningen har nektet ranerne å smadre den åpne byen alle vil beholde.

 Håndjernene på de tiltalte bar bud om at gangstere aldri vil vinne fram, de lovlydige vinner til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer