Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iwan fant mamma i dag

Flaks førte til gjenforening syv uker etter tsunamien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Banda Aceh leter sørgende fremdeles i håp om å finne sine kjære, levende eller døde. Daglig graves døde frem fra ruinene, men de fleste er ugjenkjennelige, og mange får aldri svar på hvor det er blitt av slektningene deres. Mamma Hayatun Nafis har lett etter sine tre barn siden tsunamien slo inn over Banda Aceh 26. desember og feide med seg datteren på 13 år og sønnene på 11 og 10 år. Men alt tydet på at alle tre var døde.

Tiåringen Iwan var hos besteforeldrene da bølgene kom. Han ble reddet ut av vannmassene, og i kaoset etter katastrofen tok fremmede ham med til en flyktningeleir i Indrapuri, skriver AP. Iwan led av alvorlige traumer og klarte ikke å snakke. Han kunne ikke fortelle hvor han hadde bodd eller hvem foreldrene var.

Hjelpearbeideren Osep bestemte seg i dag morges lokal tid for å ta den traumatiserte gutten med på en kjøretur. Målet var at han skulle få se noe annet enn flyktningeleiren. Ingen hadde trodd at det skulle komme noe mer ut av turen.

Men plutselig kjente Iwan seg igjen.

- Stopp! Stopp! Dette er veien opp til huset mitt! ropte han.

Da bilen kjørte opp til huset, kunne naboer fortelle at guttens foreldre levde og befant seg i en annen flyktningeleir.

Viste ingen glede

I dag ble mor og sønn gjenforent. Gjenforeningen er en av få gladhistorier fra det hardt rammede området, der mer enn 200 000 mennesker er døde.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Iwans mor Hayatun gråt av glede.

- Takk Gud! Se på meg, barnet mitt, sa hun, mens hun luktet på hendene og håret hans og holdt ham tett inntil seg. Den traumatiserte gutten var helt stille og verken smilte eller viste andre tegn til glede.

Hayatun savner fortsatt en datter og en sønn. Som mange andre hardt rammede pårørende, nekter kvinnen å gi opp håpet om å se barna igjen.

- Jeg ber til Gud om at de er i sikkerhet, sier hun.

FN og indonesiske sosialmyndigheter jobber med å registrere foreldreløse barn som har overlevd tsunamien i håp om å kunne finne igjen foreldrene deres eller andre slektninger. Registreringsprosessen har nettopp begynt. Foreløpig står 160 barn på lista, men det reelle tallet på barn som er alene etter katastrofen, er langt høyere.