Iwao har sittet på dødscelle i 40 år. Dommeren som dømte han mener han er uskyldig

Tilstod etter 264 timer med avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Mine følelser om Hakamada er fortsatt de samme, jeg tror han er uskyldig, sier Norimichi Kumamoto til nyhetsbyrået AP.

Han var en av tre dommere som i 1968 dømte den tidligere bokseren Iwao Hakamada til døden for å ha drept fire personer.

De to andre mente Hakamada var skyldig, Kuamoto mente den da 30 år gamle mannen var uskyldig. Men Kuamoto måtte føye seg etter de to andre. Nå snakker han endelig ut om hva han egentlig mener om saken.

Fire personer drept

Iwao Hakamadas mareritt startet 30. juni i 1966. Huset til sjefen i matvareselskapet han jobbet i brant ned, og brannmannskapet fant til slutt de forbrente kroppene til sjefen, hans kone og deres to små barn.

Så viste det seg at de fire hadde blitt knivstukket og drept før brannen, og at noen høyst sannsynlig hadde tent på i et forsøk på å skjule sine spor.

To måneder etterpå ble Hakamada arrestert og siktet i saken, basert på at etterforskerne hadde funnet små blod- og bensinspor på det de mente var Hakamadas bukser.

Lange avhør

GIR SEG IKKE: Hakamadas ankesak ble seinest avvist av Høyesterett i mars i år. Søsteren hans sier hun vil anke igjen. Foto: Katsumi Kasahara/AP/Scanpix
GIR SEG IKKE: Hakamadas ankesak ble seinest avvist av Høyesterett i mars i år. Søsteren hans sier hun vil anke igjen. Foto: Katsumi Kasahara/AP/Scanpix Vis mer

Den tidligere bokseren ble så utsatt for lange, knallharde avhør. I løpet av 23 dager ble han avhørt i til sammen 264 timer, ifølge AP. Hakamadas advokater sier at han ble nektet både vann og toalettbesøk under avhørene. Det lengste avhøret skal ha vart i 16 timer og 20 minutter.

Hakamada mener han ble slått under avhørene.

Til slutt tilstod han. Dermed ble han tiltalt.

I den første rettssaken trakk han tilståelsen tilbake. Aktoratet mente på sin side at Hakamada ikke hadde hatt på seg buksa de opprinnelig baserte siktelsen på, men at han hadde brukt andre klær som var tildekket av blod.

To av de tre dommerne mente han var skyldig, og dermed ble han dømt til døden.

De siste 40 årene har han sittet på dødscelle.

Selv er Hakamada ifølge familien hans sterkt preget av alle årene i fengsel, og har snakker nå ofte usammenhengende når han treffer dem. De første årene etter at han ble dømt, kjempet han for å få dommen omgjort.

Hullene i saken

Iwao har sittet på dødscelle i 40 år. Dommeren som dømte han mener han er uskyldig

Nå kjemper familien hans, med søsteren i spissen, flere advokater og Amnesty for at han skal få slippe ut.

De mener Hakamada må være uskyldig.

- Dette er en typisk sak der en uskyldig mann er dømt på falsk grunnlag fordi domstolen stoler på tilståelser, sier Hideyo Ogawa, en av Hakamadas advokater, til AP.

Det er flere spørsmålstegn også ved de fysiske bevisene i saken.

Buksa politiet mente han hadde brukt, viste seg å ikke passe ham.

Og det politiet mener er drapsvåpnet, en fruktkniv, skulle ha vært mer skadet hvis den hadde vært brukt til å drepe de fire personene.

Norimici Kumamoto, den av de tre dommerne som nå sier at han hele tiden har ment Hakamada har vært uskyldig, har ifølge AP blitt sterkt kritisert i Japan etter at han avslørt hva han egentlig mente om saken.

- Skulle sagt fra før

Kumamoto er nå pensjonert.

- Jeg ville at noen i høyesterett skulle høre meg. Jeg er glad jeg sa i fra. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det tidligere, da hadde ting kanskje vært annerledes, sier han.

I Japan er dommernes interne drøftelser før domslutning hemmelige.

I mars i år avviste høyesterett i Japan Hakamadas ankesak.

Søsteren hans har varslet at hun vil anke på nytt.

AVGÅTT DOMMER: Norimichi Kumamoto var med på dømme den tidligere bokseren til døden. Nå kjemper han for at han skal frifinnes.
STØTTER HAM: Familien til Hakamada, flere advokater og Amnesty kjemper for at han skal få slippe ut.