J. Edgar Hoover fjernes fra FBI?

I mer enn 50 år var navnet J. Edgar Hoover nærmest et synonym for det amerikanske statspolitiet FBI. Men nå kan Hoovers navn bli fjernet fra fasaden på FBI-hovedkvareret i Washington, som ledd i en politisk hestehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er at republikanerne i USAs Kongress ønsker å hedre tidligere president Ronald Reagan ved å oppkalle hovedflyplassen i Washington etter ham. Reagan, som lider av hjernesykdommen Alzheimer, fyller 87 år fredag og hans partifeller vil gjerne hedre ham med å omdøpe Washington National Airport.

Demokratene i Kongressen er ikke særlig innstilt på et slikt navnebytte, men ønsker på den annen side heller ikke å fornærme den gamle og syke eks-presidenten. Derfor har de tilbudt seg å gå med på at flyplassen skifter navn, hvis Hoovers navn blir fjernet fra FBI-bygningen.

Senator Harry Reid fra det demokratiske parti sier at Hoovers navn bør fjernes, fordi det symboliserer amerikanske myndigheters heksejakt på alle som kunne mistenkes for å være venstreorienterte. Denne jakten pågikk fra senator Joseph McCarthys dager på 1950-tallet og helt fram til Vietnam-krigens slutt i 1975, sier Reid.

Hoover, som var født i 1895 og døde i 1972, deltok ifølge Reid aktivt i denne heksejakten. og beordret blant annet ulovlig telefonavlytting av den svarte borgerrettskjempen Martin Luther King. - Ingen annen amerikaner i dette århundre har gjort så mye for å undergrave den alminnelige borgers rettigheter som J. Edgar Hoover, sier Harry Reid.

(NTB)