- Ja, Dadullah er drept

Talibans militære øverstkommanderende i Sør-Afghanistan, mulla Dadullah, er drept i kamp med utenlandske og afghanske soldater, ifølge afghanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dadullah ble drept lørdag sammen med sin bror i den sørafghanske provinsen Helmand, sier Saeed Ansari, talsperson for den afghanske etterretningstjenesten.

Dersom Dadullah er drept, vil det være det største tilbakeslaget for Taliban siden gruppen startet sin opprørskrig i 2001.

Afghanske myndigheter viste søndag fram liket av det som skal være Taliban-lederen, til journalister i Kandahar.

- Han ble drept i går, og akkurat nå står jeg med liket hans foran meg, sa guvernør Assadullah Khalid i Kandahar-provinsen i dag.

Ifølge Khalid var både afghanske soldater og ISAF-soldater involvert i kampene som kostet Dadullah livet. Også guvernøren i Helmand bekrefter at Dadullah er død.

- Ja, Dadullah er blitt drept. Dette vil helt klart få en innvirkning på opprørsbevegelsen ettersom han var en sentral Taliban-kriger, en viktig leder, sier guvernør Assadullah Wafa.

Avviser

Taliban avviser imidlertid at Dadulllah er død og mener afghanske myndigheter driver løgnaktig propaganda.

- Dette er ikke noe annet enn propaganda. De hevder at de skal vise mulla Dadullahs lik til mediene, men vi venter på at det skal skje. Vi lover å legge fram nye opptak av Talibans øverstkommanderende for mediene, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Det har også tidligere versert rykter om at Taliban-lederen er død, og NATO kunne søndag morgen ikke bekrefte om opplysningene stemmer.

- Vi har fått med oss opplysningene, men kan ikke bekrefte dem. Men dette er helt klart noe vi vil følge opp, sier NATO-talsmann John Thomas til pressen i Kabul.


Øverste råd

Dadullah satt i Talibans øverste råd før den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001.

Han har siden ledet Taliban-geriljaens angrep og militære aksjoner sør i landet, og det antas også at han står bak en rekke bortføringer av utlendinger i Afghanistan.

Han har uttalt at han har flere hundre personer i sin kommando som står klar til å utføre selvmordsangrep. Mullaens måte å drive krigføring på er blitt sammenlignet med den irakiske opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i fjor.

- Dette er det største tilbakeslaget for Taliban siden de tok opp sin motstandskamp i 2001, sier journalist og Taliban-ekspert Rahimullah Yusufzai.

- De kan ta hevn. De kan bli mer brutale. Det kan bli flere hevnangrep. Men akkurat nå står det klart at det ikke finnes noen som kan erstatte ham, fremholder han.
(NTB)

DREPT: En afghansk mann viser fram liket av mulla Dadullah.