Ja, det er færre brunsnegler i år

Knekt av kulda.

NOEN OVERLEVDE: Disse brunsneglene overlevde og observeres jevnlig av forskerne ved Bioforsk i Ås. Bildet viser at brunskogsneglene i det minste kommer seint i år.  Foto:
NOEN OVERLEVDE: Disse brunsneglene overlevde og observeres jevnlig av forskerne ved Bioforsk i Ås. Bildet viser at brunskogsneglene i det minste kommer seint i år. Foto:Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ødelegger busker og bær i norske hager. De formerer seg i stort tempo og sprer seg fra område til område. Brunsneglene mange hageeieres verste fiende. Men i år er det langt færre av dem enn vanlig, konkluderer snegleforskerne i Bioforsk plantehelse ved Universitetet i Ås.

Kulda tok knekken på dem.

- Ikke mange overlevende - Vi finner ikke mange overlevende i vinterforsøket vårt foreløpig. Det er nesten ingen av de minste som jeg pleier å observere, sier forsker Solveig Haukeland til Dagbladet.

Som Dagbladet skrev tidligere i år, satte snegleforskerne i fjor høst i gang et overvintringsprosjekt. Sneglebestanden bak Ås kirke, bare 500 meter fra forskernes kontor, har blitt observert grundig. Foreløpig kan de konkludere med at bestanden ser ut til å være kraftig redusert.

- Inntrykket fra en del andre snegleinteresserte er også at det er færre i år, sier Haukeland.

Barfrost Det var trolig periodene med barfrost som ble for tøffe for brunsneglene.

- Sneglene har nok hatt det ganske tøft mange steder i vinter, og vi tror det vil være redusert bestand, sa Haukeland til Dagbladet tidligere i år.

I perioder med frost uten snø rekker telen lenger ned i bakken. Sneglene er avhengig av å kunne gjemme seg vekk, kunne smyge seg inn under sprekker, planker eller hageavfall før det blir frost for å kunne overleve.

Synlig Det ble antatt at snegleinvasjonen i 2012 skyldtes den milde vinteren vi hadde da.

Men selv om bestanden er mindre enn i fjor, vil mange trolig få besøk av de slimete skapningene.

- Hvis vi får en fuktig og varm sommer, kan det føre til mye synlig snegleaktivitet, sier Haukeland.

Forskerne har for øvrig samlet nyttig informasjon om brunsneglene, og de mer trivelige artene, på Bioforsk.no/snegler.