Ja, det er sant: Pentagon etterforsker UFO-er

Ifølge den tidligere lederen av programmet ble det ikke lagt ned i 2012, det var kun den statlige finansieringen som stoppet.

PENTAGON: Ifølge New York Times og Politico, har Pentagon lørdag bekreftet eksistensen av et hemmelig UFO-program. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
PENTAGON: Ifølge New York Times og Politico, har Pentagon lørdag bekreftet eksistensen av et hemmelig UFO-program. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For ti år siden ble et program for å undersøke uidentifiserte flygende objekter (UFO) opprettet i Pentagon.

Av de 600 milliarder dollarene forsvarsdepartementet årlig budsjetterer, var de 22 millionene som ble brukt på programmet nesten umulig å finne.

«The Advanced Aviation Threat Identification Program» ble nemlig opprettet i all hemmelighet. Fredag bekreftet Pentagon at programmet eksisterer, og informasjonen om programmet blir offentliggjort for første gang av Politico og The New York Times lørdag.

Ble «lagt ned» i 2012
I årevis har programmet etterforsket rapporter om identifiserte flygende objekter. Det ble ledet av en militær etterretningsoffiser, Luis Elizondo, i femte etasje i Pentagons C-ring – altså dypt inne i bygningen.

Programmet har tiltrukket seg oppmerksomhet på grunn av oppsigelsen til Elizondo i oktober. Elizondo, som drev programmet, skrev i sitt oppsigelsesbrev at innsatsen fra hans program ble ikke tatt alvorlig nok. Brevet var adressert til forsvarsminister James Mattis, men det er ikke bekreftet om Mattis har sett brevet.

Forsvarsdepartementer har aldri tidligere bekreftet eksistensen av programmet, og det sies at det ble lagt ned i 2012. Men de som arbeidet med det skal ha fortsatt med å undersøke rapporter om UFO-er samtidig som de utførte sine vanlige arbeidsoppgaver.

- Det ble bestemt at det var andre saker med høyere prioritet som trengte finansieringen, og det var i forsvarsdepartementets beste interesse å gjøre en forandring, skriver en talsperson for Pentagon til NYTimes.

Men ifølge Elizondo var den statlige finansieringen det eneste som endte i 2012.

Utenomjordiske fenomener
Fra da av, jobbet han med sjøforsvaret og etterretningsbyrået CIA. Elizondo jobbet fortsatt i kontoret sitt i Pentagon fram til oktober, da han sa opp i protest mot det han karakteriserer som overdrevent hemmelighold og intern opposisjon.

Ifølge Elizondo har det blitt ansatt en etterfølger, men han vil ikke nevne navn.

Nå har Elizondo sluttet seg til «To the Stars Academy of Arts and Science», som offentlig uttaler seg om deres innsats og virksomhetens mål om å samle inn penger til forskning på UFO-er.

En teori om UFO-ene var at det kunne dreie seg om at det var en utenlandsk makt, kanskje Kina eller Russland, som hadde utviklet en teknologi som kunne true USA, opplyser en tidligere medarbeider i kongressen til Politico. ​ ​

Likevel mener Elizondo at både han og flere av hans tidligere kolleger er fast bestemt på at noen av fenomenene de hadde studert, ikke ser ut til å kunne stamme fra noe annet land.

INTERESSE FOR VERDENSROMMET: Programmet ble startet opp av Harry Reid, som var senatets majoritetsleder i 2007. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
INTERESSE FOR VERDENSROMMET: Programmet ble startet opp av Harry Reid, som var senatets majoritetsleder i 2007. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer

Ønsket ikke offentlig debatt
«Skyggeprogrammet» ble startet opp i 2007, og var i utgangspunktet finansiert på forespørsel av Harry Reid. Reid er en demokrat fra Nevada, som var senatets majoritetsleder på den tiden. Han hadde lenge hatt en interesse for romfenomener.

To andre tidligere senatorer og toppmedlemmer forsvarsdepartementets underkomité for utgifter, visste også om programmet.

Ted Stevens, en republikaner fra Alaska, og Daniel K. Inouye, en demokrat fra Hawaii, støttet også programmet. Stevens døde i 2010, og Inouye døde i 2012.

Ingen av de tre senatorene ønsket en offentlig debatt i Senatet om finansieringen av programmet.

- Dette var såkalte svarte penger. Stevens og Inouye visste om det. Men det var det, og det var slik vi ønsket det, sier Reid ifølge NYTimes. Han refererer til Pentagons budsjett for klassifiserte programmer.

Reid initierte programmet etter at han ble delvis overtalt av sin venn, Bob Bigelow, som eier Bigelow Aerospace – et romteknologiselskap og statlig entreprenør. Bigelow var også en fast bidragsyter til Reids valgkampanjer. Mye av programmets penger skal ha gått til Bigelows selskap.

I samarbeid med Bigelows selskap i Los Angeles, har tjenestemenn i programmet studert videoer og lydopptak av rapporterte møter mellom ukjente objekter og amerikanske militære fly.

Materialer som angivelig skulle være funn fra uidentifiserte luftfenomener ble undersøkt. Forskere studerte også personer som sa de hadde opplevd fysiske effekter av møter med objektene.

OVERBEVIST: Robert Bigelow, fotografert under en pressekonferanse i 2013, er overbevist om at UFO-er har besøkt jordkloden. Foto: AP Photo/Julie Jacobson
OVERBEVIST: Robert Bigelow, fotografert under en pressekonferanse i 2013, er overbevist om at UFO-er har besøkt jordkloden. Foto: AP Photo/Julie Jacobson Vis mer

Overbevist
Bigelow har de siste årene snakket åpent om hans syn på utenomjordiske «besøkende» som han mener ofte reiser til jordkloden.

I mai gjestet Bigelow CBS-programmet «60 minutes», hvor han sa at han var helt overbevist at romvesener eksisterer, og at UFO-er har besøkt planeten vår.

Reid, som trakk seg tilbake fra kongressen i år, har uttalt at han er stolt av programmet.

- Jeg er ikke flau eller skamfull eller beklager for at jeg har dette gående, sier Reid i et nylig intervju.

Han mener at dette er en av de gode tingene han har gjort i sin karriere i Kongressen.

«Project Blue Book»
UFOer har gjentatte ganger blitt etterforsket i USA, og det er ingen hemmelighet at det finnes mange konspirasjonsteorier og rykter om utenomjordiske funn og observasjoner.

I 1947 begynte det amerikanske luftvåpenet en serie studier som undersøkte mer enn 12 000 hevdede UFO-observasjoner i USA. Dette ble avsluttet offisielt i 1969.

Ett av studiene, kalt «Project Blue Book», konkluderte med at de fleste observasjonene involverte stjerner, skyer, fly eller spionfly. Likevel forble 701 observasjoner uforklarlige, skriver NYTimes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer