- TAR DET PÅ ALVOR: Tor Mikkel Waras første besøk som justisminister 9. april i år hos politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo om situasjonen i hovedstaden.
Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
- TAR DET PÅ ALVOR: Tor Mikkel Waras første besøk som justisminister 9. april i år hos politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo om situasjonen i hovedstaden. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.Vis mer

Justisminister Tor Mikkel Wara:

- Ja, det er tilfeldig. Nå er det terror, gjengene kommer vi tilbake til

SV om politibevæpning: - Glad det ikke er mot gjengen på Holmlia.

De fleste antakelsene gikk ut på at justisministerens tillatelse til midlertidig bevæpning i tre måneder av Oslo-politiet er direkte knyttet til avsløringene om gjengkriminalitet i hovedstaden i det store og hele og i bydelen Holmlia spesifikt.

Det bedyret justisminister Tor Mikkel Wara fra Stortingets talerstol torsdag at IKKE er årsaken.

Derimot: politiets egen vurdering av terrortrusselen.

Og etterpå utdypet justisministeren sin avgjørelse overfor Dagbladet.

På tampen av en lang stortingsdag fikk statsråden tilslutning, med ulike forbehold, fra Arbeiderpartiet (Jan Bøhler), Senterpartiet (Jenny Klinge), Kristelig Folkeparti (Kjell Ingolf Ropstad), Høyre (Guro Angell Gimse) og sitt eget parti Frp (Himanshu Gulati).

SV: - Glad for ikke våpen mot Holmlia-gjengen

Bare SV og Petter Eide sa et høyt og tydelig nei fra talerstolen.

SV-representanten gledet seg likevel over to momenter i sitt innlegg:

- Jeg er glad det ikke er våpen mot gjengen på Holmlia eller noen konkret terrortrussel, sa Eide.

Og påpekte samtidig at hans gledesutsagn nummer to er nettopp et argument for IKKE å tillate midlertidig bevæpning.

- Et forsøk på snikinnføring av permanent bevæpning, var SV-representantens tolkning av motivet for justisministerens vedtak.

Den midlertidige bevæpningen gjelder et ikke tallgitt biler eller tjenestemenn i Oslo sentrum for å sikre kontrollen.

Og det udefinerte antallet bevæpninger begrunnet statsråden med at det til enhver tid er politimesterens faglige avgjørelse.

Om det «påfallende» tidspunktet for beslutningen er uavhengig av VGs avdekking av den kriminelle gjengen Young Bloods, svarer justisministeren et klart og tydelig «ja».

Wara: - Kommer tilbake til gjengene

Som han begrunner med to punkter:

- Den midlertidige tillatelsen gjelder enkelte patruljer for å beskytte store ansamlinger i sentrum av byen. Dette er ikke tiltak mot gjengkriminalitet - det kommer vi tilbake til, sier statsråd Wara til Dagbladet i Stortingets vandrehall etter avstemningen.

- Men hvorfor kommer avgjørelsen i dag? Er det Politidirektoratet på vegne av Oslo-politiet som har kommet med anmodningen på morrakvisten?

- Nei, anmodningen har kommet for noen tid siden, jeg kan ikke si nøyaktig når. Og i dag var det tid for å ta en avgjørelse.

- Har politiet kommet med en ny terrorvurdering?

- Nei, det er en politifaglig oppsummering av situasjonen, blant annet med situasjonen rundt i Vest-Europa som en del av vurderingsmaterialet.

- Overhodet ingen Listhaug-kommentar

- Om gjengkriminalitet og Young Bloods: hva sier du til den kritikken dine forgjengere Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen har kommet med de siste dagene om mangelfull informasjon fra deler av Oslo-politiet?

- Det har jeg overhodet ingen mening om. Dere får spørre dem.

- Har du som justisminister inntrykk av at Oslo-politiet har kontroll med gjengkriminaliteten?

- Jeg har fått en god orientering av Oslo-politiet. Jeg opplever at de tar situasjonen på alvor og at de jobber systematisk.

- Har fått økte ressurser

- Politimester Hans Sverre Sjøvold sa i et intervju med VG denne uka at Oslo-politiet trenger titalls millioner i ekstrabevilgninger for at ikke jobben med gjengkriminalitet skal gå utover annet politiarbeid. Hva sier du til slike budsjettall?

- Vi er generelt for at politiet skal ha skikkelige ressurser. Politiet i Oslo har fått økte ressurser. Så er det Stortinget som bestemmer budsjettrammene.

Om hva han legger i et varslet lovforslag i nær framtid om midlertidig bevæpning, utdyper justisminister Tor Mikkel Wara:

- Det vil i korthet gå ut på at tillatelsen ikke skal være begrenset til tre måneder, som nå, men så lenge en situasjon er uendret.