- Ja, det er vi som står bak

Barnebruden «Thea (12)» finnes ikke. Bryllupsbloggen hennes er del av en Plan-kampanje.

BRYLLUPSBLOGG: «Hvorfor vi skal gifte oss egentlig skjønner jeg ikke helt og jeg vet ikke helt om jeg har så veldig lyst, men mamma var hele tiden skikkelig glad og snakket om hvor fint bryllupet skal bli mens han var her», skriver 12 år gamle «Thea» på bloggen sin. Den er ikke ekte. Faksimile: Plan/theasbryllup.blogg.no
BRYLLUPSBLOGG: «Hvorfor vi skal gifte oss egentlig skjønner jeg ikke helt og jeg vet ikke helt om jeg har så veldig lyst, men mamma var hele tiden skikkelig glad og snakket om hvor fint bryllupet skal bli mens han var her», skriver 12 år gamle «Thea» på bloggen sin. Den er ikke ekte. Faksimile: Plan/theasbryllup.blogg.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hei! Jeg heter Thea og jeg er 12 år og om cirka 1 månde skal jeg gifte meg!!! Så velkommen til denne bloggen som fra nå av skal bli min bryllups blogg. <3»

Slik åpner bloggen til det som angivelig skal være en norsk barnebrud, som snart skal gifte seg med en 25 år eldre mann.

Bryllupsbloggen har fått mange til å sperre opp øynene siden den dukket i formiddag.

- Det er vi Nå innrømmer bistandsorganisasjonen Plan at det er de som står bak bloggen.

- Ja, det er vi som står bak den, sier generalsekretær Olaf Thommessen til Dagbladet.

- Tanken er å vise det absurde i at unge jenter kommer inn i et voksent univers med virkemidler som ikke ligger fjernt fra vår egen samtid og dagliglivet vårt. På den måten ønsker vi å rette oppmerksomhet mot de millioner av jenter dette gjelder årlig.

Over 100 000 treff Ifølge Plan har bloggen hatt over 130 000 treff og mer enn 70 000 unike brukere.

Mens flere har skjønt at bryllupsbloggen er del av en kampanje, og at datoen for «Theas» bryllup, 11. oktober, også FNs jentedag, har andre tatt det for god fisk.

- Det er en del som har skjønt at det er oss, og heldigvis er det mange som har skjønt hva saken dreier seg om. Og så er det noen som reagerer med bare skrekk og avsky.

- Burde det ikke vært merket at det er en kampanje?

- Det har vi diskutert frem og tilbake internt og med våre bidragsytere. Vi har kommet til at vi ønsker en stoppeffekt og en sjokkeffekt for å skape oppmerksomhet rundt en veldig viktig sak. Hadde vi lagt en avsender med en gang hadde vi ikke fått samme effekten.

- Hvem er det som betjener «Theas» snapchatkonto?

- Det er vi i Plan som styrer det. Aksjonen har vært nøye planlagt i mange måneder.

Vil ha klagemekanisme Thommessen håper kampanjen vil bidra til å øke interessen rundt barneekteskap og skaffe flere jentefaddere.

FIKTIV KARAKTER: Bloggeren Thea (12) er ikke en ekte person, men en del av Plans nye kampanje. Foto: Plan Norge
FIKTIV KARAKTER: Bloggeren Thea (12) er ikke en ekte person, men en del av Plans nye kampanje. Foto: Plan Norge Vis mer

- Det er mange grunner til å gifte bort datteren sin. En av grunnene er at man ikke har noe annet alternativ. I Norge har vi en ungdomstid, det har man i de fleste land ikke. Enten er man barn eller man er voksen i de landene vi jobber. Mange gifter seg fordi det er den eneste måten de kan sikre seg stabilitet.  Det handler om å skaffe alternativer for disse jentene, både i form av utdannelse og generelle levekår.

Han håper også at saken skal få mer plass på den politiske agendaen.

- Vi håper politikerne vil sette barneekteskap høyere på den politiske dagsorden. Det at unge jenter giftes bort er en av hovedårsaken til at de må slutte på skolen. Vi vil også legge press på myndighetene til å ratifisere klagemekanismen til FN, sier han.

Avviser dikotomi - Hvorfor fortelle en falsk historie om norske Thea når det finnes så mange ekte historier dere kunne fortalt?

- De skal vi fortelle! De ekte historiene kommer på løpende bånd de neste ukene. Da gjøres bloggen om til en ny blogg som heter stoppbryllupet, sier Thommessen.

Han tror ikke at kampanjen er med på å styrke dikotomien mellom «vi» og «dem».

-  Vi forsøker synliggjøre absurditeten inne i et univers som er velkjent for oss. Det er et univers der en jente ikke hører hjemme uavhengig om hun er fra Tanzania eller Oslo, men i Oslo er det lettere for oss å kjenne det igjen.

ØNSKER FLERE FADDERE: Generalsekretær i Plan, Olaf Thommessen. Foto: Plan
ØNSKER FLERE FADDERE: Generalsekretær i Plan, Olaf Thommessen. Foto: Plan Vis mer