JULEIDYLL: Joachim Rønningen og Marie Holmberg i full fart gjennom gatene i Røros i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JULEIDYLL: Joachim Rønningen og Marie Holmberg i full fart gjennom gatene i Røros i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Ja, det kan bli hvit jul!

Statsmeteorolog Pål Evensen mener du kan vente med å ta fram snøsprayen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir nok en blanding mellom hvitt og vått, sier statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Det som går igjen den kommende uken er lavtrykksvirksomhet som først kommer inn mot Sør-Norge og deretter resten av landet. Det betyr at det blir en del nedbør de første dagene på Vestlandet, i Trøndelag og deler av Nordland, fortsetter han.

Spennende Nedbøret vil komme i alle mulige former. I kysten som hovedsaklig som regn, mens det vil variere med høyden i innlandet.

- Det vil veksle litt mellom snø og regn i lavlandet, mens man får snø i fjellet. Om du befinner deg over rundt 1000 meter over havet, får du hvit jul. Det er snø nok i fjellene, og den blir ikke borte, sier Evensen.

Om du bor i indre strøk, kan jula være reddet. Men siden de største byene ligger langs kysten, er det noe usikkerhet rundt julestemninga nettopp der flesteparten bor.

- Det blir spennende å se hvordan det utvikler seg i lavlandet. Noen steder er det kommet en del snø i indre strøk, så der kan man være reddet. Jeg er mer skeptisk til kysten, spesielt på Vestlandet, sier statsmeteorologen.

- Men på Vestlandet skal man ikke langt inn i fjordstrøkene før nedbøret vil komme som snø, presiserer han.

- Det vil komme en del nedbør i Oslo, Stavanger og Bergen. Spesielt på Vestlandet, men der vil det komme i form av regn. Trondheim kan være vekslende, der det vil variere i temperaturen rundt null. Men det blir neppe de store snømengdene, og det vil ikke komme store påfyll av snø langs kysten i Trøndelag for øvrig.

Videre nordover vil det komme en del nedbør i innlandet og grensetraktene.

- Det vil komme relativt lite nedbør i Tromsø i uka som kommer, men indre deler av Troms vil få en del snø. Nedbøret vil komme periodevis i Bodø, men det blir i «beste fall» sludd - den verste formen for nedbør for mange.

- Det blir ikke typisk vinterlig i uka som kommer.

Solgløtt Selv om lavtrykkaktivitet betyr skyer og nedbør, lover statsemeteorolog Ingrid Bentsen gløtt av sol.

- Det vil være gløtt av sol i løpet av den neste tida, men lavtrykksaktiviteten vil dominere i Sør-Norge i hele langtidsperioden, sier Bentsen til Dagbladet.

- Det vil ikke være en hel dag der det vil være sol og fint vær, men det vil være perioder med oppholdsvær og sol, sier hun videre.

Om du vil se mer til sola, er Nord-Norge vinneren.

- Det vil være mindre nedbør og større sjanser for sol, bortsett fra der det er mørketid, sier Bentsen.

- Vent med snøsprayen Statsmeteorolog Evensen kan bare varsle været med nogenlunde sikkerhet fram til mandag 19. desember, men har et månedsvarsel som gir en indikasjon på hvordan det kommer til å bli de siste dagene fram til jul.

- Det er knyttet stor usikkerhet til det, men det sier litt om gjennomsnittstemperaturen i ukene som kommer. Til jul får Nord-Norge, og da spesielt Troms og Finnmark, en temperatur som ligger over normaltemperaturen, mens det ser ut til at Sør-Norge kan få en kaldere værtype, sier Evensen.

- Dermed ligger det håp om at det kan bli mer julestemning både på Vestlandet, Østlandet og i Trøndelag, sier han.

Kulda betyr nemlig at nedbøret vil komme i form av snø eller i verste fall sludd.

Dermed ser det altså dårlig ut for de som oppholder seg i Nord-Norge i jula, skal vi tro Evensens varsel.

Evensen mener det kan være lurt å kjøpe inn snøspray om du vil ha det hvitt i vinduene for å sikre deg julestemning mens du hiver innpå juleribba eller pinnekjøttet.

- Men vent med å ta dem fram. Det er fremdeles håp, lover han.

Meteorolog Martin Grønnevet ved StormGeo sier at det det vil bli kjøligere enn det har vært i Sør-Norge, men at gjennomsnittet for desember måned trolig vil være en høyere sammenlignet med andre.

- Månedsvarselet sier at det i juleuka vil være en grad over normalen for hele landet og at det vil være mer nerbør enn normalt. Desember 2011 vil nok oppsummeres som en nedbørsrik og mildere måned enn en normal måned, sier  han.

Han er enig med Evensen om at det fremdeles er håp om hvit jul.

- I sør blir det nok kjøligere enn det har vært, så det er helt klart håp igjen, sier han.

Fjellene vinner garantert Er du helt avhengig av å ha hvit jul, bør du dra til fjellene i Sør-Norge, mener Grønnevet.

- De er hoppende glade i skianleggene. Med god grunn. Fjellene i Sør-Norge har fått snø og der har vinteren kommet, sier Grønnevet til Dagbladet.

Han er i likhet med Evensen skeptisk til kyststrøkene i Vest- og Midt-Norge.

- Jeg er usikker på snø der, men der er det også sjeldnest hvit jul. Det er rettferdig å si at at de som vanligvis ikke ser noe til snøen til jul, heller ikke får se den denne jula, sier han.