GLANSBILDE: Dronebilder av moskeer og grønne parker vest i Aleppo skal antagelig vise at der Assad fortsatt styrer, er det ro. Video: Facebook/Syrian Ministry of Tourism Vis mer Vis mer ... Vis mer

Ja, det stemmer. Det syriske regimet reklamerer for Aleppo

Syrias turistdepartement har lagt ut en idyllisk video fra de ikke-ødelagte delene av byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigen i Syria har pågått i fem år og krevd over fire hundre tusen menneskeliv. Mer enn halvparten av de opprinnelige 22 millioner innbyggerne i landet er på flukt i og utenfor Syria.

Likevel inviterer altså syriske styresmakter til idyll i en video lagt ut på turistdepartementets Facebook-sider i slutten av forrige uke.

Det kanskje merkeligste med det hele er at man har lagt på introsangen til TV-serien «Game of Thrones» komponert av Ramin Djavadi.

På slutten av videoen står det skrevet: «Aleppo … Will of Life.»

Se videoen over: (NB: På grunn av rettigheter er musikken erstattet i videoen.)

Videoen er omtalt av flere internasjonale nyhetsnettssteder, blant annet Slate og France24, og viser tilsynelatende idyll i Vest-Aleppo. Mens det hadde vært vanskelig å lage noe liknende fra den krigsherjede østsiden.

- Later som om krigen ikke er der

Det er ikke første gang videoer som legges ut på Facebook-siden vekker oppsikt. Det er bare en drøy måned siden de la ut en video av stranda i byen Tartous, som er kontrollert av det syriske regimet. Den gangen brukte de musikken til norske Alan Walker til videoen.

- De later som om at krigen ikke er der, og lukker øynene for realiteten, sa historieprofessor ved Universitetet i Bergen, Knut Vikør til Dagbladet da.

ET ANNET BILDE: Turistdepartementet i Syria publiserte 29. august en video av Golden Sands Beach i Tartous. Her vises vannsport og strandliv i det krigsherjede landet. Video: Facebook / Syrian Ministry of Tourism Vis mer

Når vi ringer ham nå, sier han at slike videoer neppe er ment som seriøse turistvideoer for å oppmuntre folk til å reise dit.

- Det er nok heller propaganda for dem som kan tenkes å tro på en slik versjon, folk som genuint støtter regimet og som ser dette som en oppmuntring. Det skal vise at hvis vi bare gjør som Assad sier, og får kontroll over området vårt, vil det bli som før krigen startet, da alt var rolig, sier Vikør.

Propagandaen er altså både beregnet på syriske innbyggere som fortsatt kan tenkes å være positive til regimet, og på omverdenen.

- Det er et forsøk på å gi inntrykk av at det er en normal situasjon: At vi er på vei framover, og folk har det bra under vårt styre. Det er propaganda om at Syria ikke er så ille, i hvertfall i de områdene regimet styrer, og at det er de fæle terroristene som ødelegger.

100 000 barn innesperret

For tiden foregår det kamper i Aleppo mellom Bashar al-Assads styrker, støttet av Russland, og ulike opprørsstyrker.

I det østlige Aleppo anslår FN at rundt 100 000 barn holdes innesperret, og situasjonen har vært slik siden juni. I tillegg er helsesektoren på randen av Kollaps.

Jan Egeland sa nylig til Dagbladet at russernes og det syriske regimets strategi er å angripe opprørskontrollerte områder så voldsomt at opprørerne ser seg tvunget til å gi opp.

Fraråder nordmenn å reise

UD henviser til nettsidene der alle nordmenn frarådes å reise til Syria, og alle som er der anbefales å reise. Situasjonen beskrives som svært farlig.

- Uavhengig av geografisk område og hvilke aktører som har den militære kontrollen anses risikoen for å bli rammet av rakettnedslag, tilfeldig beskytning, kidnappinger og bilbomber for å være høy, står det på nettsidene.