«Ja» er «nei» til Chavez

Søndag skal velgerne i Venezuela avgjøre om den omstridte presidenten Hugo Chavez skal avsettes før tida eller få sitte til han går av i januar 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene viser omtrent 50 prosent støtte for «nei», som altså innebærer et ja til å la presidenten sitte embetstida ut. Ja-fronten, et svært så fargerikt fellesskap av næringslivsledere, fagforeninger, kunstnere, frivillige organisasjoner og private massemedier, må få minst én stemme mer enn nei-fronten for å avsette presidenten. Da blir det nyvalg av president, og Chavez vil stille til valg igjen. Det valget kan han godt komme til å vinne, særlig hvis opposisjonens mange håpefulle stiller opp mot hverandre.

«Ferie»

-  Det hadde ikke gjort meg vondt med en ferie, spøkte Chavez under et møte med næringslivsledere, hans motstandere.

-  Hvis jeg taper, overleverer jeg flagget den selvsamme mandag kveld den 16. til visepresident José Vicente Rangel, og drar på stranda. Men jeg kommer tilbake 15 dager seinere for å stille til valg og vende tilbake til presidentembetet, la han til.

Stor mobilisering

Venezuela har vært i politisk feber lenge nå. Knapt en vegg i byene er uten et påmalt «sí» eller «no», vanligvis begge. Særlig motstanderne av Chavez har tatt i bruk alle virkemidlene som brukes i et valgsirkus i USA, pluss noen til.

Ifølge meningsmålingene er velgerne uvanlig mobiliserte. De spår en nedgang i valgskulket fra vanligvis 30 prosent til 23 prosent.

Helten

Etter fem år som president er Chavez fremdeles en helt for millioner av fattige, som ser ham som sitt eneste håp for å komme ut av fattigdommen. Presidenten sier han leder «en revolusjon for de fattige» gjennom de store sosiale tiltakene som han kaller «misjoner».

Det er helse, utdanning og mat til de fattige som Chavez har fått råd til fra de høye oljeprisene. Venezuela er Amerikas største oljeeksportør.

Det er uråd å spå hvem som søndag får flertallet i folket. For opposisjonen vil et nederlag bli en fullkommen katastrofe. De har ingen virkemidler igjen. Chavez kan derimot dra på stranda hvis han taper, og forberede seg på nytt presidentvalg.

VIRKEMIDDEL: Plakater høye som hus brukes til å spre det politiske budskapet - som her i Caracas.