Ja-folket i flertall

Tilhengerne av norsk medlemskap i EU har nå et knapt flertall i befolkningen. 42 prosent mener Norge bør bli medlem av EU, mens 40 prosent mener det motsatte. 18 prosent har ikke tatt standpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK i forrige uke. Ikke siden januar i fjor har ja-siden hatt flertall. EU-tilhengernes framgang skyldes i stor grad at flere har tatt standpunkt i EU-saken. Nå er det bare 18 prosent som svarer «vet ikke». Det er to- tre prosentpoeng lavere enn tidligere.

Kjønnsgap

Bakgrunnstallene viser at det nå er enda større forskjell mellom kjønnene i synet på EU-medlemskap. Mens 50 prosent av mennene sier ja og 36 prosent nei, er de tilsvarende tallene blant kvinnene 35 mot 43 prosent. Som vi ser er det flere kvinner enn menn som ikke har tatt standpunkt. Derfor kan den neste kampen om EU bli en kamp om kvinnenes stemmer. Også ved folkeavstemningen i 1994 var det en overvekt av kvinner på nei-sida.

Lønnsgap

Alderen spiller liten rolle for holdningene til EU i dag, selv om det er et lite nei-flertall blant ungdommen. Derimot er det større utslag når det gjelder inntekt. Det er nei-flertall blant velgere med under 160 000 i inntekt, noenlunde jamt løp blant dem som har middels inntekt, mens det er klart ja-flertall blant dem som tjener over 500000 kroner. Som vanlig er det stort ja-flertall i Oslo. Resten av Østlandet har også en overvekt av ja-folk, mens det er nei-flertall i landet for øvrig.

Partigap

Det er nå klare ja-flertall i alle våre tre største partier. I Arbeiderpartiet er stillingen 54- 29, Høyre har 68- 22 og Frp 52- 32. Fremskrittspartiet har tidligere vært delt omtrent på midten, men nå har EU-tilhengerne fått overtaket i Hagens parti. På den andre sida er det klare nei-flertall både i KrF, Sp og SV. EU-motstanderne er i flertall også i Venstre, men der er utslagene mindre.

Målingen er utført i tidsrommet 14.- 17.februar blant 935 velgere.

arne.finborud@dagbladet.no