- Ja, ja, ja, den lever vi godt med!

Presset Jens om usikkerheten rundt hijab-saken.

PRESSET MEN BLID: Statsminister Jens Stoltenberg  på vei om bord i hurtigbåten som skal ta ham fra Lysnes til Tromsø. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
PRESSET MEN BLID: Statsminister Jens Stoltenberg på vei om bord i hurtigbåten som skal ta ham fra Lysnes til Tromsø. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENVIK/OSLO (Dagbladet.no): Etter en småamper start på dagen, under hardt hijab-press på smelteverket i Lenvik, var det en langt mer humørfylt og imøtekommende statsminister som møtte Dagbladet.no på hurtigbåtkaia på Lysnes.

Jens Stoltenberg har i hele dag måttet forsvare seg mot dagens oppslag i VG, der avisen refererer til hemmelige regjeringsnotater som angivelig viser at både statsministeren og justisminister Knut Storberget hadde konkludert, og sa ja til hijab i politiet, lenge før saken sprakk i den mye omdiskuterte pressemeldingen 4. februar.

- Feil. Punktum.
Regjeringskollega Helga Pedersen sørget for sjokolade til sjefen og journalistene, kjøpt på den lokale kolonialen i Lysnes.
- Skriv noe pent om Jens, da, sa hun på spøk.

Og da kom smilet, tross spørsmålene.

- VG skriver i dag at regjeringen konkluderte med at man skulle tillate hijab til politiuniformen, punktum. Men det blir ikke mer sant av at de skriver det flere ganger, sier statsministeren til Dagbladet.no.

- Dette er påstander, og ikke fakta. Og jeg opplever påstandene som feile, understreker han.

- Stemmer det at pressemeldingen som ble lagt ut på Justisdepartementets hjemmesider 4. februar var hentet ordrett fra Storbergets regjeringsnotat?

- Det kan jeg ikke bekrefte, svarer Stoltenberg.

Møtt på kaia
Turen i Troms har gått fra smelteverket i Finnfjordbotn til Husøya og fiskeribedriften Brødrene Karlsen AS. Deretter videre til Lysnes der hurtigbåten skal ta statsministeren og fiskeriminister Helga Pedersen med til Tromsø for å hylle Jan Henry T. Olsen på et arrangement senere i kveld.

En rekke lokale innbyggere møtte opp på kaia for å få et glimt av regjeringsfølget. Mange ville la seg avbilde sammen med statsministeren. Noen frammøtte lot seg skuffe over at Stoltenberg ikke tok turen innom den lokale kolonialen, slik «ho Helga gjor». Mens enkelte var mest irritert over at regjeringssjefens bilkortesje parkerte feil, til hinder for de lokale bussene på kaia.

Beklager ikke
Stoltenberg fastholder at ansvaret for hijab-tabben ligger i justisdepartementet og hos justisminister Knut Storberget.

HIJAB-DAG: Statsministeren ville helst snakke om prosjektene og virksomhetene han i dag gjestet i Troms. Men hijab-saken overskygget mye. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HIJAB-DAG: Statsministeren ville helst snakke om prosjektene og virksomhetene han i dag gjestet i Troms. Men hijab-saken overskygget mye. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Justisdepartementet har gjort det klart at det var de som gjorde en feil. Det er ikke noe nytt. Og jeg kommer ikke til å kommentere intern saksbehandling i justisdepartementet, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

- Så du skylder ikke Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen en unnskyldning, slik Høyres Per-Kristian Foss mener i db.no?

- Nei, jeg har et utmerket forhold til Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen. Og til alle andre, svarer Stoltenberg.

- I god form
Justisminister Knut Storberget ble sykmeldt torsdag fordi presset på ham har vært for stort de siste ukene. Stoltenberg sier til Dagbladet.no at han ikke har snakket med Storberget i dag, til tross for oppstyret rundt VG-oppslaget.

- Det viktigste er at han får ro. Jeg har gitt Knut Storberget den støtten han trenger, og det vet jeg han er glad for, sier Stoltenberg.

- Takler du det presset du selv er under i denne saken?

- Jeg er i god form. Dette er en del av den politiske hverdagen, svarer han.

Lever godt med usikkerhet
- Nå har regjeringen slått full retrett i to store saker. Først i blasfemisaken. Nå i hijabsaken. Hvordan opplever du det?

- Dette er en del av politikken. Det blir mye oppmerksomhet rundt slike prosesser. Når det gjelder blasfemisaken har Senterpartiet gjort det klart at det var de som satte frem det ønsket, som de nå har frafalt. Jeg skulle selvfølgelig ønske at dette ikke hadde skjedd, svarer Stoltenberg.

Statsministeren står fast på at han verken kommer til å offentliggjøre regjeringsnotatene VG refererer til i dag, eller kommentere saksbehandlingen i justisdepartementet ytterligere.

- Kan dere leve med den usikkerheten som nå er skapt rundt denne saken?

- Ja, ja, ja, den lever vi godt med, svarer statsminister Jens Stoltenberg mens han spiser sjokoladen fra den lokale kolonialen.

SMÅAMPER: I formiddag var Stoltenberg klart presset og småamper. Senere på dagen kom humøret. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SMÅAMPER: I formiddag var Stoltenberg klart presset og småamper. Senere på dagen kom humøret. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer