Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ja, ja, ja!

Hillary på spørsmål om hun tror Obama kan vinne valget. Den store tv-duellen i Philadelpia i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): Spenningen var stor både utenfor og inne i National Constitution Center i Philadelphia i natt norsk tid.

For første gang på nesten to måneder skulle Hillary og Obama møtes til direktesendt tv-debatt foran tirsdagens primærvalg i den viktige delstaten Pennsylvania.

- Sant det Obama sa

Utenfor debattlokalet hadde hundrevis av Obama- og Clinton-tilhengere samlet seg med plakater, slagord og megafoner. Politisperringer sørget for å holde tilhengerne på avstand.

- Obama sa det ingen andre tør å si, sa Obama-tilhenger Deborah Cole (64) til Dagbladet.no, omgitt av likesinnede og enda flere Hillary-tilhengere.

Hennes venninne Pam Buckner (67) nikket og var enig, vel vitende om at de begge tilhører det segmentet Obama har framstilt som «bitre», og som «folk som klamrer seg til våpen, religion eller anti-patier mot folk som ikke er som dem».

Men Pam og Deborah blir ikke støtt av Obamas karakteristikk - tvert om.

- Det er sant. Folk her er bitre. Jeg tror det er et godt ordvalg. Folk er bitre fordi de ikke har jobber og fordi de ikke har noe håp lenger. Endelig er det noe som sier det som det er, sa Pam til Dagbladet.no, bare minutter før debatten var i gang. 

 - HVEM DER?  Hillary Clinton og en av hennes rådgivere speider ut i salen i National Constitution Center i Philadelphia i natt under en reklamepause på ABCs nettverk. Barack Obama konsentrererv seg om egne tanker i pausen. Foto: Jae C. Jong, AP/Scanpix.
- HVEM DER? Hillary Clinton og en av hennes rådgivere speider ut i salen i National Constitution Center i Philadelphia i natt under en reklamepause på ABCs nettverk. Barack Obama konsentrererv seg om egne tanker i pausen. Foto: Jae C. Jong, AP/Scanpix. Vis mer

- Kan dere ikke bare bli enige

Innledningsvis i den 90 minutter lange debatten ble de to kandidatene tatt på senga av utspørreren fra tv-kanalen ABC. Hvorfor kan dere ikke bare inngå en avtale om at den som taper stiller som visepresident-kandidat for den andre? Hvorfor ikke? ville ABC-vert Charles Wilson vite.

Latteren satt løst da tv-kameraene viste de to kandidatene, fjetret og målløse i noen små sekunder, før både Obama og Clinton var enige om ikke å la seg lokke til å svare konkret på oppfordringen.

Det overordnede målet må være å få en av dem inn i Det hvite hus, mente Clinton.

- Ja, ja, ja! svarte Clinton, da hun for andre gang måtte svare på om hun tror Obama kan vinne valget.

- Absolutt, svarte Obama på samme spørsmål. Begge tok naturligvis forbehold om at de selv var den best egnede kandidaten.

- Alle kan si feil

Selvsagt måtte Obama og Clinton svare for sine respektive flauser den siste tida. Obama på grunn av bemerkningene han kom med i et lukket selskap for bidragsytere i San Francisco 6. april. Det var da han kalte deler av velgermassen i Pennsylvania for bitre.

image: - Ja, ja, ja!


- Det er ingen tvil om at jeg kan se hvordan folk ble fornærmet. Dette er ikke den første uttalelsen jeg har kommet med som er blitt rotet til, og det vil ikke bli den siste, sa Obama.

Obama forklarte under debatten at det han mente å si var at fordi velgerne føler seg ignorert av myndighetene, ender de opp med å klamre seg fast til det som er konstant, slik som våpen og tradisjonene rundt det.

- Senator Obama har fundementalt misforstått den rollen religion og tro spiller, svarte Clinton offensivt, uten å bruke ordet «elitistisk» slik hun har gjort de siste dagene.

- Folk klamrer seg ikke til tradisjoner som våpen og jakt ut av frustrasjon, sa hun.

Måtte svare for pastor-tilknytning

Mens Obama klarte å komme seg unna spørsmålene om hans uheldige Pennsylvania-bemerkninger, ble han mer unnvikende da han skulle svare for sin tilknytning til den omstridte pastoren Jeremiah Wright.

I en mye omtalt preken sa pastor Wright blant annet at 11. september-angrepet på USA var et resultat av USAs egne terrorisme, og at afroamerikanere burde synge «Gud fordømme Amerika» i stedet for «Gud signe Amerika» i protest mot behandlingen de er blitt utsatt for.

Wright har vært Obamas personlige veileder ved Trinity United Church i Chicago i mange år, han viet Obama og hans kone Michelle og døpte deres døtre. 

Under nattens debatt gjorde Obama nok en gang sitt beste for å distansere seg fra pastoren.

- Jeg var ikke der da han holdt den talen, sa Obama.

- Må få meg mer søvn
Minutter etter var det Hillary som måtte inn i skjærsilden. Hvordan kunne hun fortelle så levende om snikskytterepisoden i Bosnia, når tv-bildene fra 1996 av den daværende førstedamen viste en fredelig, udramatisk blomsterseremoni på flyplassen i Tuzla.

- Ved et par anledninger har jeg sagt ting jeg visste ikke var sant. Jeg skjemmes over det, og jeg ber om unnskyldning for det. Du kan si mye om meg, men dum er jeg ikke, sa Clinton.

Hun understreket at da hun skrev boka si hadde hun gjengitt Bosnia-turen korrekt - uten referanse til sniskyttere - samtidig som hun gjorde forsiktige forsøk på å bagatellisere utsagnene.

- Jeg burde kanskje få meg mer søvn, sa Clinton, med refereranse til de 15 månedene hun har drevet valgkamp.

Fikk siste ordet

Resten av den halvannen time lange debatten gikk med til å tydeliggjøre kandidatenes politikk i spørsmål vedrørende Irak, Iran, våpenlovgivning og økonomi.

Og vinneren? Mens Hillary avsluttet med å si: « Dere kan stole på meg. Dere vet hvor dere har meg», grep Obama anledningen til å si: «Vi er ved et vendepunkt i historien. Det amerikanske folk har mistet troen på politikerne».

Dette er avgjørende for hvem folk oppfatter som debattens seierherre, og sier mye om hvor de to kandidatene står i forhold til hverandre, skriver The Washington Posts politiske blogger.

HILLARY FOR PRESIDENT: Ingen tvil hos denne gjengen utenfor National Convention Center i Philadelpia.
- HEIA MAMMA! Datteren Chelsea gratulerer Hillary Clinton etter nattens tv-duell i Philadelphia.
- OUR MAN: Ingen tvil hos Deborah Cole (64)- til venstre - og Pam Buckner (67).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media