- Ja, jeg er blidere

Siv Jensen gir Carl I. Hagen rett, og sier hun har fått mer indre trygghet. PR-ekspert savner Sinte-Siv.

BLID HOS DAGBLADET: Siv Jensen smilte da hun besøkte Dagbladets valgbod foran Stortinget i forrige uke. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
BLID HOS DAGBLADET: Siv Jensen smilte da hun besøkte Dagbladets valgbod foran Stortinget i forrige uke. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Frp-senior Carl I. Hagen gjestet Dagbladets valgbod i går, forsøkte han å gi sin arvtaker et kompliment. Siv Jensen ser ikke lenger så sint ut, mente Hagen.

- Jeg synes Siv har vært veldig flink i denne valgkampen. Hun er mer smilende og blid, og ikke så innesluttet og sint som hun virket før. Hun har virkelig gjort en god innsats. Hun har gjennomført flere TV-debatter strålende, og jeg synes hun setter de andre ganske godt fast når det gjelder eldreomsorg og helsevesen, sa Hagen.

BLID I REGNET: Siv Jensen smilte i klassisk bergensvær på Torgallmenningen lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
BLID I REGNET: Siv Jensen smilte i klassisk bergensvær på Torgallmenningen lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Han var partiformann i Fremskrittspartiet i 28 år før han overlot ledervervet til Jensen i 2006. De to har hatt flere tøffe fighter seg imellom, som da Hagen ble vraket som medlem av Nobelkomiteen for under to år siden. Men nå vanker godordene. Etterfølgeren legger ikke skjul på at det hjelper på moralen i valgkampinnspurten.

- Jeg setter veldig pris på det der, sier Siv Jensen til Dagbladet.  

- Indre trygghet Nå er hun i ferd med å avrunde sin fjerde valgkamp som partileder. Hun er helt med på Hagens hovedpoeng - at hun er blitt mykere i kantene.

BLID PÅ ALNABRU: Siv Jensen snakker med transportarbeider Per Leinad, som også stemmer Frp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
BLID PÅ ALNABRU: Siv Jensen snakker med transportarbeider Per Leinad, som også stemmer Frp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

- Jeg håper jeg har utviklet meg i løpet av disse åra. Å være partileder er en krevende oppgave, og med tida får man mer erfaring og ro. En indre trygghet. Det kjenner jeg på nå, og jeg føler at det kommer mer til syne enn før, sier hun.

- Jeg har mye lavere skuldre enn det jeg har hatt. Nå får jeg vist hvem jeg faktisk er. Det synes jeg er bra. Jeg hører det også fra veldig mange hold - at det er mer harmoni mellom det jeg signaliserer, og den jeg faktisk er. Det er jeg fornøyd med.

- Ligner Solberg og Halvorsen Lektor ved Markedshøyskolen, Karl Fredrik Tangen, har lagt merke til det samme, og mener at Frp-Siv tar etter andre kvinnelige politikere.

 

- Hun er blitt likere Erna Solberg og Kristin Halvorsen. Det er påfallende hva som har skjedd med hår og klær, framføring og stemmeleie, sier Tangen.
Han mener årsaken er en blanding av at politikere sosialiseres og skoleres.

BLID I DEBATT: Siv Jensen smilte og lo ved Erna Solbergs side, under partilederdebatten på TV2 tidligere i valgkampen... Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
BLID I DEBATT: Siv Jensen smilte og lo ved Erna Solbergs side, under partilederdebatten på TV2 tidligere i valgkampen... Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

- Når de begynner i politikken, melder forretningsbarna seg inn i Unge Høyre, akademikerbarna blir med i Sosialistisk Ungdom og barna til småkjøpmennene melder seg inn i FpU - grovt sett. Så partiskoleres de og utsettes for de samme foredragsholderne og profesjonelle kommunikatørene. For Frp har det å være utafor vært en del av sjarmen, men samtidig er det å være innafor nødvendig for Siv Jensen i regjering. Hun må gjøre seg spiselig, og det å ta etter i form, gir en form for aksept. Jeg mener det er uheldig på mange måter, partiene blir mindre interessante. Mange populære politikere har spesielle trekk, sier Tangen, og nevner kruttønna Per Sandberg, langhårede Hallgeir Langeland og kontrollerte Jonas Gahr Støre.

STRENGE-BLIKKET: ... Før hun satte øynene i Solberg og viste at hun fortsatt har strenge-blikket intakt. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
STRENGE-BLIKKET: ... Før hun satte øynene i Solberg og viste at hun fortsatt har strenge-blikket intakt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

- Den som er for brå, skal lære seg et annerledes stemmeleie, og den som er for kontrollert må vise fram en menneskelig side. Men når Jonas Gahr Støre står fram med hudsykdommen sin rett før valget, virker det så strategisk at det neppe tilfører han en mer normal dimensjon. Jeg tror kommunikatørene overdriver trua på «riktig» framføring og universelle løsninger, sier Karl Fredrik Tangen.

SV-STATSRÅDEN: Kristin Halvorsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
SV-STATSRÅDEN: Kristin Halvorsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer