Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ja, jeg er invitert

- Det kan nok stemme at jeg er invitert til nazimarsjen i Oslo, men jeg har ingen interesse av å annonsere min ankomst gjennom media, sier Blücher til Dagbladet. De norske arrangørene vil ikke opplyse hvem som skal holde appellen på det internasjonale naziarrangementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for det høyreekstreme miljøet i Skandinavia, nordmannen Erik Blücher, er stolt av sine meningsfeller i Norge som skal arrangere nazimarsjen i Oslo 19. august.

Han bekrefter at han har vært informert om planleggingen av marsjen.

- Jeg ønsker Boot Boys lykke til med arrangementet. Det er bra at de marsjerer og viser omverdenen hva de mener, sier Blücher, som en sentral person i den høyreekstremistiske organisasjonen Blood & Honour, til Dagbladet.

Blücher har de siste åra vært bosatt i Sverige under navnet Tor Erik Nilsen. I vår ble han sammen med sine to nære venner og meningsfeller, Marcel Schlif og Hans Göran Himmler Petterson, tiltalt etter rasismeparagrafen i Sverige. Under rettssaken hevdet forsvareren at saken var foreldet i henhold til den svenske ytringsfrihetsloven, noe Tingsrätten i Helsingborg også konkluderte med.

Helteskikkelse

Blücher er en helteskikkelse i det høyreekstreme miljøet. Etter det Dagbladet erfarer var Blücher hovedtaler på Blood & Honours midtsommerfeiring i en svensk småby. Mye tyder på at han også vil dukke opp under demonstrasjonen i Oslo. Dagbladet er kjent med at Blücher er invitert.

- Det kan nok stemme, men jeg har ingen interesse av å annonsere min ankomst gjennom media, sier Blücher, som beskriver seg selv som nasjonalrevolusjonær.

Han frykter ikke motdemonstrasjoner.

- I et demokrati må alle få lov til å marsjere. Slik er det vel dessverre ikke, men jeg vil oppfordre Boot Boys til å stå på retten sin, sier Blücher.

Møtte politiet

De to arrangørene av nazimarsjen satt i går i møte med politiavdelingssjef Kåre Stølen ved Oslo politidistrikt. Møtet kom i stand etter initiativ fra politiet som ønsker mer informasjon om arrangementet før de kan ta et standpunkt i saken.

Etter det Dagbladet kjenner til, er politiet innstilt på godkjenne det omstridte arrangementet.

Etter møtet med politiet møtte Dagbladet de to arrangørene fra den høyreekstreme grupperingen Boot Boys Oslo på en pub i Oslo sentrum.

- Vi er ikke ledere av gruppa, men vi har ansvar for deler av arrangementet, sier de to til Dagbladet.

Han bekrefter at grupperingen har invitert internasjonale meningsfeller til markeringen.

- Rudolf Hess skal hedres, og vi må i likhet med andre borgere få lov til å demonstrere i Oslos gater. Vi ønsker ingen konfrontasjoner med eventuelle motdemonstranter, og forventer at politiet vil bevare sikkerheten rundt dette lovlige arrangementet, sier arrangørene.

Livvakt for Blücher

Dagbladet er kjent med at det er tette bånd mellom høyreekstreme i Norge og deres meningsfeller i Sverige og Danmark. De to mennene som i går satt i møte med politiet, har begge lang fartstid i det høyreekstreme miljøet.

Den ene av dem, en oslomann i midten av 20-åra, opptrådte som uniformert livvakt for Erik Blücher under hans besøk i Norge i 1998.

Oslomannen er også involvert i en kommende rettssak i samband med en skyteepisode mot en annen person i det høyreekstreme miljøet.

Den andre som i går møtte politiet, en 26 år gammel mann fra Oppland, er tiltalt i en straffesak som skal komme opp for retten i oktober. Begge har vært tilknyttet bevegelsen i lengre tid, og blir av personer som kjenner miljøet utpekt som lederskikkelser.

Ingen leder

- Alle beslutninger i vår organisasjon foretas kollektivt. Vi kan derfor ikke si for mye om hvilke planer vi har for arrangementet. Det eneste jeg kan si er at Boot Boys er godt forberedt til å håndtere dette, sier arrangørene til Dagbladet.

De tar signalene om motdemonstrasjoner med stor ro.

- Vi er vant til å bli forfulgt av folk som ikke har de samme synspunktene som oss.

Det høyreekstreme miljøet i Norge skal ha rundt 200 aktive. Grupperingen Boot Boys vil ikke selv si hvor mange medlemmer de har. Etter det Dagbladet erfarer skal det være snakk om rundt 20.

Ingen tar på seg ansvaret for å lede grupperingen. Søknaden som er sendt til Oslo politikammer, er underskrevet av en 21 år gammel mann fra Follo. Ifølge kilder i miljøet er han en såkalt «hangaround» - en person uten særlig makt i miljøet.

Vil godkjenne

Dagbladet er kjent med at saken er drøftet internt på politihuset. Ledelsen ved Oslo politidistrikt er i utgangspunktet innstilt på å godkjenne søknaden om å markere Rudolf Hess' dødsdag. Politiet ser også farene for blodige gateslag, men skal loven følges, taler alt for at nynazistene får arrangere Rudolf Hess-marsjen og avholde en appell.