Ja! Jeg er sterk nok

I går møtte statsminister Kjell Magne Bondevik et samlet pressekorps for første gang siden sykmeldingen. Dagbladet refererer her hvordan Bondevik taklet spørsmål om alt fra hyttebruk til budsjettbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om hvorfor han ble syk

Jeg har vært helsemessig sterk og har tålt mye arbeid og press. Derfor har jeg heller ikke satt særlig med grenser for deltakelse og aktiviteter. Kapasiteten har liksom virket ubegrenset, noe den selvsagt ikke er ... Men fordi jeg tidligere ikke har hatt problemer med kapasiteten, har jeg ikke satt klare nok grenser for aktiviteter. Slik har kreftene gradvis blitt tappet mer enn jeg var klar over, og derfor var jeg uten tilstrekkelig energi i møtet med utfordringene på ettersommeren.

Om tilbakefall

Jeg har vært i norsk toppolitikk i 25 år, gått i masse motbakker, hatt masse press, og jeg vet at bare jeg rasjonerer med krefter er jeg sterk nok ... Ingen av oss har noe garantipapir på framtida. Men jeg har lært så mye av dette at jeg tror ikke det igjen vil skje med meg.

Om brorens utspill

Det var sikkert godt ment - søskenkjærlighet - men jeg kan bedyre dere, og som jeg skjønner han i ettertid gjorde, at hans forklaring hadde han ikke fra meg. Det var noe han sjøl hadde tenkt seg til gjennom oppslag i media ... Jeg har jevnlige samtaler både med ham og mine andre søsken. Vi har et veldig godt forhold i så måte.

Om hva han har lært

Det har lært meg noe som menneske om å være var på andre menneskers reaksjoner. Kanskje vi alle sammen skal være litt mer vare i forhold til våre omgivelser. Kanskje vi faktisk til og med som enkeltmennesker kan være hverandre litt mer til støtte og hjelp.

Om Jagland

Sånn som Jagland den seinere tid har uttalt seg om KrF, og spesielt partiets og regjeringas familiepolitikk, så synes ikke jeg det likner på noen invitasjon til regjeringssamarbeid.

Om hjelperne

Den beste medisinen har vært familien og støtten derfra, og så har jeg hatt god hjelp av en meget kyndig lege.

Om sykdommen

Det ligger jo sjølsagt i ordet depressiv at da ser du mørkt på det, sjøl små problemer kan bli store, det er det som ligger i det begrepet, det er ikke mer mystisk enn som så. Og jeg har også hatt søvnproblemer.

Om hvorvidt han er frisk

Beviset har jeg i veska mi - friskmeldinga. Nei, jeg er frisk som en, nei, jeg skal ikke si som en fisk, men jeg er frisk. Jeg har papir på det, og jeg har vel kanskje bedre bevis enn de fleste av dere har.

Om styrke og svakhet

Hvorvidt jeg er politisk svekket, overlater jeg trygt til folk å bedømme.

La meg si følgende generelt om styrke og svakhet. Den styrke som aldri har kjent på begrensninger og svakhet, kan fort bli brutalitet. Og vi trenger ikke brutale ledere. Den svakhet som ikke har styrken i seg til å skjære igjennom, kan fort bli feighet. Vi trenger ikke feige ledere.

Om regjeringen

Denne regjeringen er preget av et sterkt indre samhold. Jeg mener den er en god regjering. Jeg er veldig stolt over hver eneste statsråd og regjeringen som kollegium. Vi er innstilt på å fortsette.

Hva gjorde han?

Jeg har spilt yatzy, blant annet, både tvungen og utvungen yatzy, det har jeg ikke gjort på mange år.

Jeg har selvsagt hatt jevnlig kontakt med min lege og fått den behandling han mente var adekvat. Så har jeg hatt familie rundt meg og ved noen tilfeller også venner. Jeg har ikke gjort så veldig mye for det skal en jo ikke en slik situasjon. Jeg har gått turer og fått frisk luft, og nye krefter også på den måten. Ja, jeg har til og med fått sett et par fotballkamper på TV selv om det ikke har virket spesielt oppmuntrende.

Hvor han har vært

Vi har vært tre steder: Hjemme i leiligheten på Kolbotn, i ei hytte i Hallingdal og nå den siste helga i vår egen hytte på Brunlanes i Vestfold.

Om behandlingen

Alle her som måtte kjenne litt til denne type tilfeller vet at det er helt vanlig å ha en viss oppfølging med lege etterpå. Det betyr ikke at en ikke er frisk, men det er helt vanlig og jeg kommer til å følge det vanlige mønsteret i så måte.

Om åpenhet

Jeg har ingen plikt til det (å være åpen, red. anm.). Det betyr ikke at det er noe mystisk med den behandlingen. Jeg har på den måten ingenting å skjule. Men jeg ser ingen grunn til at jeg skal sitte her og brette ut et lege/klient-forhold, selv om jeg har vært mer åpen enn vanlig. Og jeg sier ikke at jeg har vært helt åpen. Jeg har sagt at jeg har vært mer åpen enn vanlig for ledere å være. Men da er det også med desto større frimodighet jeg krever respekt for de grenser jeg mener jeg har lov til å sette for hva jeg forteller offentligheten.