ANGRET: Finn.no-bedrageren er ifølge ham selv en angrende synder. Han innrømmet straffeskyld på alle 35 punkter i siktelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
ANGRET: Finn.no-bedrageren er ifølge ham selv en angrende synder. Han innrømmet straffeskyld på alle 35 punkter i siktelsen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

- Ja, jeg fikk alltid med meg bilene

Dommeren mente det virket så lett for Finn.no-svindler. Nå er han dømt til sju måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LILLESTRØM (Dagbladet): Bedrageren som gjennom en årrekke har svindlet og stjålet ved å annonsere på Finn.no og på bilnettstedet AutoDB.no, møtte mandag i Nedre Romerike Tingrett.

Mannen hadde på forhånd tilstått 34 tilfeller av bedrageri og ett tilfelle av tyveri. I et intervju med Dagbladet fra 2009 forklarte mannen at han legger ut annonser og tar penger på forskudd for biler han ikke har.

Dagbladet møtte den siktede før tilståelsesdommen falt.

- Jeg er ferdig med å svindle, sier 27-åringen.

Hvorfor har du kommet frem til den slutningen?

BEDRAGERE:: To brødre på 23 år (under) og 27 år (over) fra lørenskogtraktene etterforskes av politiet for en omfattende svindeloperasjon via Finn.no. I dag ble 27-åringen dømt til 7 måneder fengsel. (Annonsene over har ingen sammenheng med saken). Foto: Privat
BEDRAGERE:: To brødre på 23 år (under) og 27 år (over) fra lørenskogtraktene etterforskes av politiet for en omfattende svindeloperasjon via Finn.no. I dag ble 27-åringen dømt til 7 måneder fengsel. (Annonsene over har ingen sammenheng med saken). Foto: Privat Vis mer

- Ta deg en tur på Ullersmo fengsel, så får du et annet syn på livet. Jeg angrer på det jeg har gjort, sier mannen. Han ber også alle de fornærmede om unnskyldning.

- Jeg er villig til å godta erstatningskravene, sier mannen som har to tidligere dommer for bedrageri. Den første fra 2003 og den siste fra 2007.

Tilståelsesdom
Da retten var satt og dommeren gikk gjennom tiltalepunktene, presiserte aktor Jon Letnes at de fleste tilfellene gikk ut på at den siktede hadde tatt penger for biler annonsert på nettet, uten å ha bilene.

I fem av forholdene hadde også mannen svart på annonser, hentet biler og en flatskjerm med løfte om å betale, noe han ikke har gjort.

- Fikk du alltid bilene med deg? Det virker jo så enkelt, spurte sorenskriver Bernt Bahr.

- Ja, jeg fikk alltid med meg bilene, svarte mannen.

Gjeld på gjeld
- De første sakene ble gjennomført fordi min bror hadde gjeld. I etterkant mottok jeg grove trusler fra de første forholdene, så da brukte jeg samme metode for å betale tilbake de med de verste truslene.
Jeg ble oppsøkt av en person som skal være tilknyttet B-gjengen. Det ble brukt makt og jeg fikk trusler om at de skulle klippe av meg fingrene og drepe meg, forklarte mannen til dommeren.

STJAL REGISTRERINGSNUMMER:  På denne parkeringsplassen på Lørenskog sto bilen til Geir Fossheim (60) parkert i begynnelsen av november. Torsdag 12. november ble den "lagt ut for salg" i en falsk annonse på Finn.no. Foto: Espen Røst/Dagbladet
Foto: Espen Røst / Dagbladet
STJAL REGISTRERINGSNUMMER: På denne parkeringsplassen på Lørenskog sto bilen til Geir Fossheim (60) parkert i begynnelsen av november. Torsdag 12. november ble den "lagt ut for salg" i en falsk annonse på Finn.no. Foto: Espen Røst/Dagbladet Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

• Presset Finn.no-svindleren til å betale tilbake.

Skadet
Den siktede mannen erkjente straffeskyld på alle forholdene, men hadde innvendinger når det gjaldt erstatningskravet. I to spesifikke tilfeller mente han at skyldnerne hadde fått igjen det han hadde tatt. Det dreide seg da om en bil som siktede hadde returnert og en pengesum han mente var innkrevd ved hjelp av torpedoer.

Aktor Jon Letnes tok kontakt med de to fornærmede i en rettspause.

Tilbakemeldingen var at bilen var levert tilbake med betydelige skader og eieren var påført tre parkeringsbøter. Den andre personen påsto at han ikke hadde sett noe til pengene.

Dom
Sorenskriver Bernt Bahr mente bedrageriene hadde pågått over lang tid og at forholdene var såpass omfattende at han ikke fant noen formildende omstendigheter. Etter en kort tenkepause ble bedrageren idømt 7 måneder fengsel hvorav 90 dager ble gjort betinget. Han ble også dømt til å betale tilbake 420 000 kroner til de fornærmede partene.

Mannen vedtok dommen på stedet. Ifølge mannens forsvarer Gard Lier kan den dømte søke om prøveløslatelse etter at to- tredeler av dommen er sonet.

- Han kan være ute av fengsel i løpet av knappe to måneder, sier Lier.

KLIENTEN TILSTO: Advokat Gard Lier forsvarte Finn.no-bedrageren som sa seg skyldig på alle punkter. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KLIENTEN TILSTO: Advokat Gard Lier forsvarte Finn.no-bedrageren som sa seg skyldig på alle punkter. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
STRENGERE DOM: Aktor Jon Letnes ba om strengere straff for Finn.no-bedrageren, men godtok dommerens avgjørelse.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
STRENGERE DOM: Aktor Jon Letnes ba om strengere straff for Finn.no-bedrageren, men godtok dommerens avgjørelse. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer