- Ja, jeg fryktet at de kunne bukke under

Nå vil sjømannspresten snarest mulig besøke Joshua French igjen.

 - FORFERDELIG TRIST:  Sjømannsprest Knut Langseth har besøkt Tjostolv Moland og Joshua French en rekke ganger siden de ble fenglset i Kongo for over fire år siden. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken.
- FORFERDELIG TRIST: Sjømannsprest Knut Langseth har besøkt Tjostolv Moland og Joshua French en rekke ganger siden de ble fenglset i Kongo for over fire år siden. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjømannsprest Knut Lyngseth venter på visum til Kongo for å besøke Joshua French i militærfengselet i hovedstaden Kinshasa så snart som mulig.

Han ble orientert av den norske utenrikstjenesten søndag om Tjostolv Molands dødsfall før utenriksminister Espen Barth Eide innkalte til pressekonferanse.

- Det er forferdelig trist, helt grusomt det som har skjedd, sier Knut Lyngseth til Dagbladet i formiddag.

Lyngseth, som er ambulerende sjømannsprest i Sjømannskirken med ansvar for Afrika sør for ekvator, har besøkt de to drapsdømte nordmennene flere ganger årlig de siste fire årene.

- Alltid noe å snakke om I år har han besøkt dem tre ganger i fengselet, seinest i juni, da han var sammen med mor til Joshua French - Kari Hilde French - ei uke i Kinshasa.

Sjømannspresten kommenterer ikke innhold i samtaler han har hatt.

- Tjostolv, Josh og jeg har hatt mange og lange samtaler. Vi har alltid hatt noe å snakke om. Og de har alltid satt stor pris på at hilsener jeg har hatt med hjemmefra, sier Lyngseth til Dagbladet.

Han er en av de norske støttespillerne som har hatt mest sammenhengende kontakt med Tjostolv Moland og Joshua French siden de ble fengslet. Han omtaler konsekvent Joshua French i kompisformen Josh.

- Frykte det kunne skje - Har du fryktet at de kunne bukke under ?

- Ja, hver eneste dag har vært svært krevende både helsemessig og på alle måter. Jeg har fryktet at det skulle bli for vanskelig.

Knut Lyngseth tok kontakt med pårørende etter at han ble orientert om dødsfallet.

Det er på eget initiativ han og Sjømannskirken allerede i går bestemte seg for at han skulle dra avgårde og besøke Joshua French raskest mulig.

- Det er svært krevende for han nå, en ekstrem situasjon, sier sjømannspresten.

Hadde håp Sist han var i fengselet, i juni, hadde begge fortsatt et håp om å bli overført til Norge.

- Jeg kjenner ikke til om Tjostolvs død vil påvirke en utleveringssak for Josh, som er aleine tilbake. Jeg kjenner heller ikke til om kongolesiske miltærmyndigheter har noen praksis om utlevering av utenlandske fanger som dør, sier sjømannsprest Knut Lyngseth til Dagbladet.

Han er i nærområdet til Oslo lufthavn og klar til å reise så snart visum er i orden.

Tjostolv Molands far, Knut Moland, opplyser til Dagbladet i formiddag at verken han eller Tjostolvs mor har planer om å dra til Kongo for selv å hente hjem sønnen. 

 - HVER DAG SVÆRT KREVENDE:  Tjostolv Moland og Joshua French (sittende) på cella i det forrige fengselet i Kisangani - det tidligere Stanleyville. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
- HVER DAG SVÆRT KREVENDE: Tjostolv Moland og Joshua French (sittende) på cella i det forrige fengselet i Kisangani - det tidligere Stanleyville. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer