- Ja, jeg har prøvd hasj!

For første gang innrømmer Jens Stoltenberg at han har røykt hasj. Det er en angrende synder som nå advarer ungdom mot å eksperimentere med dop, slik han selv gjorde som ung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsene kommer i forkant av den uautoriserte biografien «Jens Stoltenberg. En biografi.» som lanseres på mandag. Det er VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen som har skrevet boka om den kommende partilederen i Arbeiderpartiet, og overfor VG i dag bekrefter Stoltenberg det han tidligere av prinsipielle grunner har nektet å svare på:

- Fåtall tilfeller

- Ja, det er riktig at jeg som ung røykte hasj. Det var et fåtall tilfeller for over 25 år siden, fra slutten av ungdomsskolen, sier Stoltenberg til VG. Han velger å gå ut med disse opplysningen nå for å unngå at opplysningene i den kommende boka fremstiller saken «som langt mer mystisk enn det den i realiteten er».

Ifølge forfatteren var Jens Stoltenberg mer enn bare den streitingen han gikk for å være da han var ung. På tidlig 70-tall begynte unge Jens å dra i parken «Tinker'n» i Munkedamsveien i Oslo etter skoletid. Her gikk det i øl, mens noen også eksperimenterte med lim, hasj og amfetamin. Jens tøffet seg mest med øl, men røykte også hasj flere ganger.

Ifølge Skarsbø Moen røykte Stoltenberg også hasj på en offisiell AUF-reise til Torremolinos i Spania i 1982.

- Det kan jeg ikke etter beste evne huske, sier Stoltenberg til VG i dag.

Advarer unge

I fjor sto Jens' søster Nini fram med sine rusproblemer. Bror Jens sto last og brast ved henne side og fortalte om hvordan det var å ha en narkoman søster. I dag angrer han også sin egen eksperimentering med rus.

- I dag vet jeg mye mer om hvilke farer narkotika fører med seg, sier han. - Jeg vil på det sterkeste advare barn og unge mot å eksperimentere med rusmidler overhodet.

For ett år siden kontaktet Dagbladet alle Stortingets 165 representanter for å finne ut deres holdning til narkotika. Svarene deres finner du her. Bare fire innrømmet at de hadde prøvd narkotika (hasj), deriblant SV-erne Inga Marte Thorkildsen og Hallgeir Langeland.

Motarbeidet av Jagland

Av biografien kommer det også fram at rivaliseringen mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland startet allerede for over 20 år siden. Stoltenberg ble valgt til nestleder i AUF i 1983. Men ikke uten intern motstand. To år tidligere hadde AUF-leder Jagland sagt til nestleder Anne Lise Bakken at vestkangutten Stoltenberg ikke hadde klare nok standpunkter. Dessuten var han for opportunistisk.

Mandag overtar Jens Stoltenberg som partileder i Arbeiderpartiet etter Thorbjørn Jagland.

<B>SLIPPER RØYKBOMBE: </B> Jens Stoltenberg advarer dagens unge mot å lefle med rus. - Det som kan fremstå som uskyldig eksperimentering, kan ende forferdelig galt, sier han.