- Ja, jeg har tatt for meg i livet

Eventyreren Ragnar Thorseth (63) snakker ut om utroskap til Trude på TV 2.

 KONGEMØTE:  Kong Olav hilser på vikinghelt Ragnar Thorseth i vikingskipet Saga Siglar i Sogndal i 1984 i forbindelse med  
800-årsmarkeringen for slaget ved Fimreite. ARKIVFOTO: PER R. LØCHEN, SCANPIX.
KONGEMØTE: Kong Olav hilser på vikinghelt Ragnar Thorseth i vikingskipet Saga Siglar i Sogndal i 1984 i forbindelse med 800-årsmarkeringen for slaget ved Fimreite. ARKIVFOTO: PER R. LØCHEN, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eventyreren og journalisten Ragnar Thorseth (63) var døden nær etter fall fra hest for 10 år siden.

Nå snakker han åpent ut om det mest dramatiske og tragiske øyeblikkene i sitt liv hos Trude Teige på TV2 i kveld.

 - Jeg har bedt Ålesund kommune om å få refundert utgifter på 31 000 kroner for Viagra og Caverjekt. Det er ei sprøyte som du setter rett i «stålet», forteller Ragnar Thorseth.

Den åpenhjertige tilståelsen kom i forlengelsen av at han fortalte om bonusen i sitt liv:  piker, vin og sang.

Og om utroskap og etter hvert manglende evne til å prestere i sexlivet, med mindre det ble benyttet hjelpemidler.

- Tatt for meg i livet - Ja, jeg har tatt for meg i livet. Og det er jo noe som heter: Det du ikke vet, har du ikke vondt av, sier Thorseth.

Han gir samtidig grundig ros til sin tidligere kone, Kari, som faktisk holdt ut med ham i nær 40 år, før ekteskapet raknet.

Mot slutten av programmet kommer også Ragnars gode venn, Toralv Maurstad, for å fortelle om hvordan de møttes og om vennskapet.

Kampen på sykehuset Ragnar Thorseth har kjempet mange kamper i sitt liv - ofte i samband med ekspedisjoner og prosjekter.

 GAMLE VENNER:  Vennen Toralv Maurstad dukker opp i programmet om eventyreren og vikinghelten Ragnar Thorseth hos Trude Teige på TV 2 i kveld.  FOTO: TV 2.
GAMLE VENNER: Vennen Toralv Maurstad dukker opp i programmet om eventyreren og vikinghelten Ragnar Thorseth hos Trude Teige på TV 2 i kveld. FOTO: TV 2. Vis mer

Men den tøffeste kampen måtte han ta på sykehuset.

Etter et fall fra hesteryggen, slo han hodet så hardt at det stod om livet.

- Ja, det er det paradoksale. Etter alt jeg har gjort av ting, var det fallet fra hesteryggen i august 2000 som nær hadde tatt livet av meg.

Sex på intensiven I tilfriskningsprosessen gikk ikke alt etter planene. Ragnar Thorseth ble plaget av drømmer og hallusinasjoner.

- Jeg drømte at leger og sykepleiere hadde fest, og skåla og drakk, på overvåkingsentralen.

Thorseth legger til at han var så sikker i sin sak at det nær hadde endt med tvangsinnleggelse på psykiatrisk.

I stedet tok kona han hjem.

Veslegut Ole Enkelte vonde minner klarer ikke Ragnar Thorseth å legge vekk. Historien om hans førstefødte, som døde få timer etter fødselen, er nok et sterkt vitnesbyrd om at Thorseth har livserfaringer utenom det vanlige.

- Vi rakk å døpe han. Ole etter min oldefar.

 HERØY:  Ragnar Thorseth hjemme på Herøy på Sunnmøre i oktober i fjor. FOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.
HERØY: Ragnar Thorseth hjemme på Herøy på Sunnmøre i oktober i fjor. FOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET. Vis mer

Fødselen, som skjedde for døyt 40 år siden, var komplisert.

Barnet ble født på Nordfjord sykehus, men ble lagt i kuvøse og fløyet med helikopter til Ålesund. 

Sjøl kjørte han etter i bil alt hva remmer og tøy kunne holde. Men han måtte reise hjem på kvelden.

- Dagen etter fikk vi telefon at lille Ole var død, og at vi kunne komme og hente ham. Jeg kjørte tilbake til Ålesund. Fikk den lille kista og satte den i baksetet på bilen. På veien tilbake lurte jeg på hva vi skulle gjøre.

Egen begravelse Etter ei vond natt tok Ragnar Thorseth beslutningen. Han hentet ei skuffe, tok kista med sønnen og kjørte til oldefarens gravsted på Moltustranda. Der gravde han ei grav og stedte sønnen til hvile for egen hånd.

- I fjor ryddet vi gravstedet og fikk satt opp en minnestein til veslegut Ole Thorseth. Da først følte jeg meg ferdig med begravelsen.

En tydelig preget Thorseth legger til at han ofte tenker på hvordan livet hans ville ha vært om gutten fikk leve.

- Men det er vanskelig å snakke om. Dette er den store sorgen i livet mitt.

 SAGA SIGLAR:   Ragnar Thorseths vikingskipet Saga Siglar under seil i Sognefjorden i juni 1984 i forbindelse med 800-årsmarkering for slaget ved Fimreite. ARKIVFOTO: PER R. LØCHEN, SCANPIX.
SAGA SIGLAR: Ragnar Thorseths vikingskipet Saga Siglar under seil i Sognefjorden i juni 1984 i forbindelse med 800-årsmarkering for slaget ved Fimreite. ARKIVFOTO: PER R. LØCHEN, SCANPIX. Vis mer

I dag bor Thorseth i Thailand.

 PÅ NORDPOLEN:  Ragnar Thorseth (til venstre) og hans ekspedisjonsmedlemmer tar en sponsortår for tørsten når de når det nordlige polpunktet 29. april 1982. FOTO: PRIVAT/DAGBLADET.
PÅ NORDPOLEN: Ragnar Thorseth (til venstre) og hans ekspedisjonsmedlemmer tar en sponsortår for tørsten når de når det nordlige polpunktet 29. april 1982. FOTO: PRIVAT/DAGBLADET. Vis mer