SINNA ABORTMOTSANDER: Randy Neugebauer (t.v.), republikansk kongressrepresentant fra Texas, vedgår at det var han som kom med søndagens mest omtalte utbrudd.
SINNA ABORTMOTSANDER: Randy Neugebauer (t.v.), republikansk kongressrepresentant fra Texas, vedgår at det var han som kom med søndagens mest omtalte utbrudd.Vis mer

- Ja, jeg ropte «babymorder!»

Texas-republikaner innrømmer utbrudd under helsereform-debatten i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I frustrasjonen over at de var i ferd med å tape slaget om helsereformen, kom det i helga mange krasse uttalelser fra republikanernes leir.

Men ingen kunne toppe politikeren som ropte «baby killer!» («babymorder!») mens demokratenes representant Bart Stupak sto på talerstolen i Representantenes hus i natt norsk tid.

Stupak ble kveldens hatobjekt nummer én da han ledet en gruppe reformkritiske abortmotstandere blant demokratene fra nei til ja etter at de ble lovet et dekret fra Obama som ga dem en viss støtte. Snuoperasjonen var trolig kritisk i kampen for flertall, som pågikk helt fram til stemmegivingen.

PRESSET: Demokratenes Bart Stupak fikk hard medfart fra flere hold etter å ha gitt etter for partipisken og endt opp som ja-mann i går. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / SCANPIX
PRESSET: Demokratenes Bart Stupak fikk hard medfart fra flere hold etter å ha gitt etter for partipisken og endt opp som ja-mann i går. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / SCANPIX Vis mer

I timene etter det spesielle tilropet fra republikanernes fløy var det ingen partifeller som ville si hvem det stammet fra. Ryktene slo fast at uttalen av «baby killer!» hadde hatt umiskjennelig sørstatsklang og ble hørt nær Texas-benken, men først i kveld sto representanten fram.

«I går kveld kom klimakset av uker og måneder med debatt om en helselov som mine velgere frykter og som jeg ikke støtter. I debattens hete, uttalte jeg «it's a baby killer» med referanse til avtalen som var gjort med demokratenes ledelse», skriver Randy Neugebauer i en pressemelding, ifølge Politico.com.

Texaneren representerer en av de mest konservative valgkretsene i USA. Neugebauer har tidligere markert seg ved å støtte et lovforslag som krevde at presidentkandidater må legge fram fødselsattest - en dårlig kamuflert håndsrekning til bevegelsen som grunnløst sår tvil om Obamas fødested.

Den aggressive abortmotstanderen hevder at han i natt ikke siktet til mannen som sto på talerstolen.

- Selv om jeg fortsatt er knust etter at dette lovforslaget ble vedtatt og de tragiske konsekvensene det vil ha for de ufødte, angrer jeg dypt at mine handlinger feilaktig ble tolket som en direkte referanse til kongressrepresentant Stupak. Jeg har sagt unnskyld til Stupak og mine kolleger for måten jeg uttrykte skuffelsen på, skriver Neugebauer.

Se klippet fra kongressalen her:

TRIUMF: President Barack Obama og visepresident Joe Biden kunne i natt norsk tid konstatere at de hadde berget helsereformen, som er Obamas kanskje viktigste politiske prosjekt i USA. Foto: JONATHAN ERNST / AP / SCANPIX
TRIUMF: President Barack Obama og visepresident Joe Biden kunne i natt norsk tid konstatere at de hadde berget helsereformen, som er Obamas kanskje viktigste politiske prosjekt i USA. Foto: JONATHAN ERNST / AP / SCANPIX Vis mer

Helsereformen ble i natt vedtatt med 219 mot 212 stemmer, uten at noen republikanere stemte for. Loven vil bli signert av Obama allerede tirsdag, skriver New York Times i kveld. En tilleggspakke som ble vedtatt skal til behandling i Senatet, men skal i grove trekk være sikret flertall også der.