Ja og nei står likt

Det er likt mellom ja og nei-siden i Sverige før folkeavstemningen om ØMU på søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50-50. Slik står forholdet mellom ja- og nei siden bare to dager før valget om ØMU. Det viser en ny svensk meningsmåling som er utført etter at Anna Lindh døde, melder Aftonbladet.

11. september oppga 8 prosent av de spurte at de nå er mer tilbøyelige til å ville stemme ja, mens 1 prosent heller mer mot nei enn dagen før.

Tidligere har nei-siden ledet på alle meningsmålingene. Flere kommentatorer har pekt på at drapet på ja-kvinnen Lindh kan føre til økt oppslutning for å inngå i ØMU-samarbeidet.

I går ble det spekulert i om statsminister Göran Persson ville utsette folkeavstemningen, på en pressekonferanse i går ettermiddag sa statministeren at den går som planlagt. Valgkampen er imidlertid avlyst.

Det er meningsmålingsinsituttet Skop som har gjennomført undersøkelsen.

I deres meningsmåling fra 9. - 10. september sa hele 58 prosent av de spurte at de skulle svare nei. 42 prosent hadde bestemt seg for ja. I undersøkelsen ble 1.103 personer spurt 9. og 10. september, og ytterligere 792 personer 11. september. Dessuten ble 853 personer spurt 11. september om drapet har påvirket dem til å endre planene om hva de vil stemme.

Nei-siden styrket

Men i en måling Sifo har gjort på oppdrag for nyhetsbyrået TT øker nei-siden sitt forsprang.

Ifølge målingen, som ble utført torsdag kveld, ville 50 prosent stemme nei «om det var folkeavstemning i dag». Dette er en fremgang på 1 prosentpoeng i forhold til målingen som ble publisert onsdag.

Ja-siden har samtidig gått like mye tilbake, til 38 prosent.

10 prosent av de spurte er fortsatt i tvil og 2 prosent sier de vil stemme blankt.