- Ja, røyking dreper

OSLO/NEW YORK (Dagbladet): - Det stemmer at røyking er helseskadelig og kan føre til dødelige sykdommer, innrømmer administrerende direktør Oddbjørn Oddaker i Tiedemanns Tobaksfabrik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 milliarder opp i røyk

Nekter å fortelle innholdet

- Jeg har ett år igjen

Både verdens største tobakkselskap, Philip Morris, og norske Tiedemanns Tobaksfabrik vedgår nå at røyking kan gi lungekreft og andre dødelige sykdommer.

Innrømmelsen fra den amerikanske tobakksgiganten er overraskende, fordi de i lang tid har kranglet med forskerne om helseskadene forbundet med røyking.

Innrømmelsen er et forsøk på å framstå som et seriøst selskap, men også et forsøk på å unngå millionsøksmål fra røykere som har fått lungekreft.

Kjent i 30 år


Administrerende direktør Oddbjørn Oddaker i Norges eldste og største tobakkfabrikk sier:

- At røyking er helseskadelig, har vært kjent i over 30 år. Vi har selvsagt ikke kompetanse til å overprøve den vitenskapelige dokumentasjonen som er framlagt.

Videre sier han:

- Selv om vi er enige i at røyking er forbundet med helsefare, tror jeg ikke det har noen innvirkning på de kommende rettssakene. Utgangspunket er jo at helsefaren har vært alminnelig kjent i svært lang tid, og dermed er det ikke grunnlag for å gå til søksmål mot tobakksindustrien. Vi bestemmer selv om vi vil begynne å røyke eller ikke.

- Forskerne mener at røyking også skaper avhengighet?

- Vi forholder oss til tall fra Statens tobakkskaderåd: Nesten like mange slutter å røyke hver dag, som det er folk som begynner å røyke.

PR


Direktør Liv Urdal i Statens tobakkskaderåd mener industriens helomvending er et ledd i en gigantisk PR-kampanje.

- Det er ingen grunn til å la seg blidgjøre av dette utspillet. At norsk tobakksindustri også innrømmer helseskader nå, viser bare hvor tette båndene er mellom amerikansk og norsk industri, sier Liv Urdal.

Tobakksforsker Karl-Erik Lund ved Folkehelsa hevder at industrien helt siden 1964 bevisst har manipulert politikere, medier og røykere.

Til sak


I USA har flere delstater og enkeltpersoner reist sak mot tobakksindustrien. I forrige uke sluttet det amerikanske justisdepartementet seg til rekken av saksøkere.

- Helomvendigen til Philip Morris kan ikke hindre søksmål fra røykere som startet for flere år siden, men begynner du å røyke nå, har du et selvstendig ansvar, sier Nicolai Skjerdal ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Skjerdal leder utvalget som i januar neste år skal legge fram utredningen om tobakkssøksmål i Norge. Mest interesse knytter det seg til de såkalte fylkesvise søksmålene. Flere fylker vurderer om de som sykehuseier skal saksøke tobakksindustrien for økte behandlingskostnader.