Ja-siden drar ifra

Tilhengerne av norsk medlemskap i EU har nå fått et overtak blant velgerne. 44 prosent mener at Norge bør bli medlem av EU, mens 36 prosent er motstandere. 20 prosent har ikke tatt standpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av en meningsmåling MMI har gjort denne uka for Dagbladet og NRK. Mens forholdet mellom de to blokkene har vært omtrent likt siden nyttår, har nå EU-tilhengerne fått et forsprang. Målingen viser at det fortsatt er 20 prosent som ikke har tatt standpunkt.

Det er særlig blant kvinnene ja-siden nå har fått økt tilslutning. Tidligere var det klart nei-flertall blant kvinnene, mens det nå er en overvekt av EU-tilhengere.

Det viser seg også at ja-siden styrkes der den fra før har stått sterkt, blant middelaldrende menn med høy utdanning og god inntekt, og som bor i Oslo og omegn. Men det er interessant at ja-folket nå er på offensiven også i andre landsdeler. Både på Vestlandet, i Midt- og Nord-Norge er det nå omtrent like mange EU-tilhengere som motstandere. Det er nå snart ikke EU-motstandere igjen i Jan Petersens parti. Også i Arbeiderpartiet er det solid ja-flertall. Det er det denne gangen også i Fremskrittspartiet, som tidligere var delt omtrent på midten. Senterpartiet er som vanlig det klareste nei-partiet med SV på slep. Også i KrF er det solid nei-overvekt, men det er verdt å merke seg at en tredjedel av Bondeviks velgere nå er EU-tvilere. Venstre er som vanlig delt. a-siden drar ifra