Ja-siden vil ha omkamp

Nesten halvparten av norske velgere ønsker å starte en ny debatt om norsk EU-medlemsskap i 1999. Ivrigst er Høyres velgere - blant dem er 70 prosent klare for en omkamp om Norges tilknytning til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også blant Arbeiderpartiets og Fremskritts-partiets velgere er det klart flertall for å starte en ny medlemskapsdebatt neste år.

Henholdsvis 57 prosent av Arbeiderpartiets og 56 prosent av Frp's velgere ønsker en slik debatt velkommen.

Det viser en undersøkelse om norske velgeres forventninger til 1999, utført for Dagbladet av MMI i perioden 15.- 17. desember.

Stor motstand

Hele 38 prosent av velgerne mener vi ikke bør starte en ny medlemskapsdebatt neste år.

Motstanden er størst blant Senterpartiets velgere - hvor 77 prosent går imot en ny debatt.

Blant SVs velgere er 62 prosent mot, og 58 prosent av KrFs velgere er mot en ny debatt neste år.

KrFs velgere er imidlertid de minst entydige av nei-partienes velgere. 27 prosent av KrF-velgerne sier ja til en ny debatt og hele 16 prosent er usikre.

Interessen for en ny EU-debatt er størst i Oslo og blant folk med inntekt på over 400000.

I begge grupper vil 50 prosent ha en ny medlemskapsdebatt. På Vestlandet og blant folk med inntekt under 200000 er motstanden mot en ny medlemskapsdebatt størst.

I begge grupper er motstanden på 42 prosent.

Renta

I velgergruppen mellom 25 og 39 år mener 51 prosent at vi neste år bør dra i gang en ny medlemskapsdebatt.

Konsulent Kristin Taraldsrud Hoff i MMI mener det er betegnende at interessen for en ny medlemskapsdebatt er størst i aldersgruppen som er i etableringsfasen og tradisjonelt har mest gjeld.

- Denne undersøkelsen viser helt tydelig en sammenheng mellom ønsket om debatt og holdning til selve medlemskapsspørsmålet. Det er de som selv ønsker medlemskap som ønsker en ny debatt, sier hun.

- På ja-siden trekkes rentesituasjonen fram som et medlemskapsargument. Dersom det fester seg et inntrykk hos folk av at utenfor-rente er det samme som høy rente, har ja-siden skaffet seg et godt argument.

Tatt på senga

Taraldsrud Hoff mener nei-siden foreløpig er tatt noe på senga og ikke helt klar for en ny debatt bygget på at det nå er en nei-regjering som står ansvarlig for både EU-tilpasning og penge- og valutapolitikken.

Motstanden mot en ny norsk medlemskapsdebatt neste år er størst i aldersgruppene som for fullt deltok i begge de foregående kampene om norsk medlemskap.

Både i aldersgruppen 40- 59 år og blant dem som er 60 år og eldre er 42 prosent imot en ny medlemskapsdebatt neste år.

I aldersgruppen 40- 59 år er det likevel flere - 48 prosent - som ønsker en ny debatt velkommen. De eldste er delt på midten, 42 prosent for og 42 prosent mot en ny debatt.