Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja til byttehandel med Israels soldat-ikon

Tysk regjeringskilde bekrefter Israel-ja. Men Hamas avslår.

 JA FRA ISRAEL:  Gilad Shalit var 19 år da han ble kidnappet av Hamas 25. juni 2006. Dette bildet er fra siste intervju på israelsk tv 2. oktober 2009. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
JA FRA ISRAEL: Gilad Shalit var 19 år da han ble kidnappet av Hamas 25. juni 2006. Dette bildet er fra siste intervju på israelsk tv 2. oktober 2009. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Topphemmelige forhandlinger om utveksling av den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit (24) mot palestinske fanger i fengsler i Israel danner trolig et storpolitisk bakteppe for seilingsnekten for Gaza-skipene fra greske havner.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, bekreftet overfor nyhetsbyrået AP mandag kveld at Israel har akseptert et nytt forslag til byttehandel mellom Israel og Hamas. Men Hamas har avvist det tyske meklingsforslaget.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fortalte søndag at Israel hadde akseptert betingelsene. Da avviste Hamas at det hadde kommet noe forslag.

Verken Netanyahu eller den tyske regjeringstalsmannen har opplyst hvor mange palestinske som er med i forslaget til byttehandel.

Fem-års dag Sist lørdag var det fem år siden den unge soldaten ble kidnappet inne på israelsk territroium av Hamas-aktivister som hadde gravd en hemmelig tunnel under grensen.

Det var første gangen siden 1994 at en israelsk militær var blitt tatt til fange av palestinske aktivister.

Siden har den unge soldaten, som fyller  25 år 28. august, blitt selve symbolet på de blodige naboforholdene mellom staten Israel og gammelt palestinsk territorium.

Tusen palestinere for en Shilat Først ville Hamas utveksle soldaten med alle palestinske fanger i Israel.

 TO GAZA WITH LOVE:   Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX.
TO GAZA WITH LOVE: Gaza-aktivister som venter på seilingstillatelse, demonstrerte i Aten mandag. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/SCANPIX. Vis mer

Seinere er «en Shilat» redusert til tusen palestinere og etter det til «flere hundre».

Ingen av partene vil si hva bytteprisen er for det israelske soldatikonet er i det tyske meklingsforslaget.

Israelsk tv fikk møte den unge fangen rett før det siste intervjuet som ble vist 2. oktober 2009. Da framsto soldaten smilende og i fin form.

Ikke anonym En av klagene som forsinker Gaza-flåten i Hellas, er rettet mot den amerikanske båten «The Audacity of Hope», som hevdes å ikke være sjødyktig.

Klageren var i utgangspunktet anonym, men nå har den israelske organisasjonen Israel Law Center innrømmet å være avsender, melder radiokanalen til den israelske hæren.

I andre anonyme klager hevdes det at enkelte av båtene forurenser for mye til at de bør få seilingstillatelse, melder NTB.

Flere av båtene befinner seg Pireus og andre greske havner.

 HAR SEILT:  Den franske båten "Dignité - Al Karama" med seks Gaza-aktivister reiste fra franske Korsika lørdag som første fartøy i sommerens Gaza-konnvoi. De andre båtene blir holdt tilbake i Hellas. FOTO: AFP/SCANPIX.
HAR SEILT: Den franske båten "Dignité - Al Karama" med seks Gaza-aktivister reiste fra franske Korsika lørdag som første fartøy i sommerens Gaza-konnvoi. De andre båtene blir holdt tilbake i Hellas. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Åtte nordmenn reiste fredag til Aten for å slutte seg til aksjonen.

Blant dem er tidligere Rødt-leder Torstein Dahle og de to stortingsrepresentantene Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV). Mandag ble propellakselen saget av på båten som skal frakte nordmenn, svensker og grekere til kysten av Gaza.

Journalister trues Israelske myndigheter truet søndag med å stenge journalister ute fra Israel i opptil ti år hvis de blir med på noen av båtene. Mandag sa imidlertid landets visestatsminister Moshe Yaalon at trusselen vil bli revurdert ettersom «det er best å ikke komme på kollisjonskurs med mediene».

FRA GAZA BY:  Palestinere som har slektninger i israelske fengsler, demonstrerer hver uke. Her en gruppe kvinner i Gaza by mandag med bilder av sine fengslede slektninger. FOTO: HATEM MOUSSA, AP/SCANPIX.
FRA GAZA BY: Palestinere som har slektninger i israelske fengsler, demonstrerer hver uke. Her en gruppe kvinner i Gaza by mandag med bilder av sine fengslede slektninger. FOTO: HATEM MOUSSA, AP/SCANPIX. Vis mer