Ja til dansk sæd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske sædbanker har problemer med å fylle sædlagrene. Norske menn vegrer seg etter at forbudet mot anonyme donorer ble innført. Alle donorbarn har rett til å vite identiteten på sin biologiske far, når de fyller 18 år. Sosial- og helsedirektoratet vurderer å importere dansk sæd for å dekke etterspørselen. Den danske sæden er i motsetning til den norske, testet for kromosomfeil og arvelige sykdommer. Flertallet i Bioteknologinemnda mener ifølge NRK at barnløse par skal få vite om sæden de tilbys, er testet. Nestleder Torleiv Ole Rognum mener det er et etisk problem hvis par kan forlange at sæden er kvalitetssikret.

Vi er på vakt mot en utvikling mot et sorteringssamfunn. Men vi ser ingen fornuftige motforestillinger mot dansk import. Dansk sæd er verken sortert eller rangert. Det er ønskelig at ufrivillig barnløse par får profesjonell og trygg hjelp av helsevesenet i Norge. Også enslige og lesbiske kvinner bør få rett til assistert befruktning med sæddonor her til lands, på lik linje med heterofile par. Kvinnene har som kjent allerede mange «danske» barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer