Ja til forbud mot sexkjøp

I et liberalt og likestilt land er det riktig å markere at kjøp av kvinner og barn er et overgrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvis Arbeiderpartiets landsmøte på søndag stemmer for å kriminalisere kjøp av sex, markerer det et historisk skifte i synet på prostitusjon. Kursendringen gjenspeiler utviklingen i debatten de siste par åra. Det handler ikke lenger om seksuell dobbeltmoral og renovasjon, men om å finne tiltak som hindrer organiserte kriminelle i å profittere på menneskehandel. Det svenske lovforbudet fra 1999 viser at kriminalisering virker. Når inntjeningen svekkes og risikoen øker, tar bakmennene trafikken til land med et mer liberalt lovverk, slik som Norge.

Norge har allerede lover mot menneskehandel og trafficking, men de har vist seg lite effektive. Det kan skyldes både manglende ressurser og prioriteringer, men politiet mener selv et forbud mot kjøp av sex vil gi bedre resultater. Politiet avviser også bekymringen for at markedet vil forsvinne «under jorda» og gjøre det vanskeligere å ta bakmennene. Undersøkelser i Sverige viser dessuten at de prostituerte ikke blir mer utsatt for vold etter forbudet, slik det har vært hevdet vil skje.

Dagbladet har tidligere vært motstandere av et lovforbud i tråd med avisas liberale grunnsyn. Vi har ment at prostitusjon må bekjempes gjennom sosiale tiltak og opplysning. Men slik utviklingen har vært de senere åra, trengs det nye virkemidler og tiltak. Dagens lovverk har vist seg utilstrekkelig og har ført til at Norge er i ferd med å bli en skandinavisk frihavn for halliker og menneskesmuglere. Risikoen for å bli pågrepet og straffet er forsvinnende liten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer