Ja til heksejakt

NEW YORK (Dagbladet): I går sa Representantenes hus ja til å sette i gang full riksretthøring av president Bill Clinton. Nå kan spesialetterforsker Kenneth Starr pøse ut nye anklager i Kongressen slik han har lovet. Høringene åpner for nye anklager mot Clinton og er ikke tidsbegrenset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gud hjelpe dette landet, sa demokraten Robert Wexler under debatten i går.

William Jefferson Clinton vil gå inn i historiebøkene som den tredje presidenten i USA som risikerer å bli kastet som president. Andrew Johnson ble reddet av én stemme i Senatet i 1843, og Richard Nixon valgte selv å gå av i 1974 før Representantenes hus fikk muligheten til å sende saken videre til Senatet.

Ferske meningsmålinger viser at folket er imot riksretthøringer, og at et stort flertall synes republikanerne har håndert Lewinsky-saken dårlig i Kongressen. Det virker som både republikanere og demokrater har valgt å være blinde og døve i forhold til velgernes signaler. Og nå er heksejakta i full gang.

Snøballen ruller

Riksrettsprosessen er en snøball som nå ruller av seg selv. Ingen klarer å stoppe prosessen, men demokratene trakk i går et lettelsens sukk over at bare 31 demokrater stemte med republikanerne for en prosess uten tids- og temabegrensning. Dagen før fryktet mange at 60 demokrater ville bytte side under stemmeavgivningen. 258 stemte for republikanernes forslag om høringer uten tidsbegrensning, mens 176 stemte mot. Bare fem stemte mot enhver form for riksretthøringer.

Selve høringene begynner etter Kongress-valget 3. november.

Nye anklager

Tirsdag sendte Kenneth Starr et brev til Kongressen hvor han lovet å sende flere og nye bevis mot Bill Clinton. Starr vil nå legge fram anklagene fra den frivillige medarbeideren i Det hvite hus, Kathleen Willey. Willey har anklaget Clinton for å ha «klådd» på henne.

Og mens Capitol Hill i går bestemte at Lewinsky-skandalen skal dominere det kommende året, satt hovedrolleinnehaveren Monicas advokater og forhandlet med Murdock-eide Fox Network om fjernsynsintervju og bok til en pris rundt 25 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået AP.