Ja til homofile prester

Men nei til homofilt ekteskap. Historisk avgjørelse fra Bispemøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bispemøtet anbefalte tirsdag med knapt flertall at homofile partnere kan ansettes i kirkelige stillinger. Kirkemøtet avgjør spørsmålet i november.

Seks av Bispemøtets elleve biskoper stemte for vedtaket, som er en anbefaling til Kirkemøtet. De fem som stemte mot er biskop Odd Bondevik i Møre, biskop Ernst Oddvar Baasland i Stavanger, Ole D. Hagesæther i Bjørgvin, Ole Christian Kvarme  i Oslo og biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark.

Bispemøtets flertall følger dermed flertallet i Kirkerådet. Kirkerådet har tidligere anbefalt Kirkemøtet å se bort fra vedtakene fra 1995 og 1997, som sa nei til å ansette homofilt samlevende i kirkelige stillinger.

Kirkemøtet 2007 tar den endelige avgjørelsen i spørsmålet når det samles i Øyer ved Lillehammer 12.-17. november. 

Strid om vielse av homofile

Homofili har i mange år vært et av de store stridstemaene i Kirken. Bispemøtet tok også for seg sitt syn på ekteskap mellom homofile, et annet spørsmål som deler kirken.

To biskoper har allerede offentlig uttalt at de er for homofilt ekteskap, nemlig Hamar-biskop Solveig Fiske og biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland. Disse to var også de eneste biskopene som stemte for homofilt ekteskap.

- Jeg tenker at på lik linje med heterofile så skal også homofile og lesbiske kunne inngå sitt ekteskap i kirken og også nedbe Guds velsignelse over ekteskapet, har Solveig Fiske sagt til TV2.

Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Barne- og likestillingsdepartementet har jobbet fram et høringsutkast om en felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par, som har vært ute på høring.

Ble stående alene

Men Fiske og Jørgensen ble stående alene i bispekollegiet. De andre biskopene anbefaler at departementet trekker sitt nåværende lovforslag, og utreder saken grundigere.

Dersom den blir innført vil den nye ekteskapsloven sidestille ekteskap mellom heterofile og homofile, og vil innebære at homofile kan gifte seg kirkelig. Dette er i dag tillatt i Nederland, Belgia, Canada, Spania og Sør-Afrika.

Frykter homoturisme

Et annet stridstema har vært hvorvidt utenlandske statsborgere skal kunne gifte seg i Norge, da ekteskapet sannsynligvis ikke vil bli godkjent i deres hjemland.

Justisdepartementet mener derfor at de som gifter seg her også bør ha en tilknytning til Norge, noe som har skapt en viss debatt.

Dersom det ikke stilles krav om norsk tilknytning kan det føre til at utenlandske homofile kommer hit for å inngå ekteskap, mener justisdepartementet.

Ja til homofile prester

- For vigselsmyndighetene vil slik «ekteskapsturisme» kunne medføre en økt administrativ og økonomisk belastning, skriver Justisdepartementet i en høringsuttalelse om saken, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå.

Homofile med ekteskapsplaner kan uansett ikke regne med å få lov til å inngå ekteskap før tidligst i slutten av neste år. Etter en tre måneders høringsprosess begynner Karita Bekkemellems departement med konkret utforming av nye lover, som også må på høring.

Det betyr i praksis at Stortinget ikke vil få konkrete lovproposisjoner til behandling før våren 2008.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.