SA JA: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med to tredjedeler av Ap-landsmøtet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
SA JA: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med to tredjedeler av Ap-landsmøtet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

Ja til konsekvensutredning

To tredjedeler av Ap-landsmøtet sa ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I formiddag vedtok Arbeiderpartiet ja til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

194 stemte for, 104 stemte imot. Dette tilsvarer nesten nøyaktig to tredjedels flertall, som ventet. I realiteten er beslutningen utsatt

Vedtaket er i tråd med det Dagbladet tidligere har erfart. Motstanderne oppnådde kun en presisering om at eventuell boring skal vedtas på et senere landsmøte, i 2015, når konsekvensutredningen foreligger. Jens Stoltenberg har de siste dagene understreket at konsekvensutredning og oljevirksomhet må skilles fra hverandre.

Det var stor spenning i salen da avstemningen foregikk.

- Jeg ber tellekorpset gjøre seg klart, sa ordstyrer Dag Terje Andersen.

Jens Stoltenberg vendte seg mot salen og fulgte tellekorpsets opptelling nøye. Han stemte selv for konsekvensutredning.

Vedtaket lyder slik:

«Arbeiderpartiet går inn for at det gjennomføres en konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i de uåpnede delene av Nordland 6 og i feltene i Nordland 7 og Troms 2. Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015. Miljømessige hensyn skal vektlegges i en vurdering av en evenuell åpning av områdene.»

Mindretallet ønsket følgende vedtak:

«Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre de enorme fornybare ressursene i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette kombinert med flere store petroleumsfunn på norsk sokkel, gjør at vi ikke vil forhaste oss med å åpne særskilt sårbare områder for petroleumsaktivitet. Arbeiderpartiet går derfor inn for at det ikke gjennomføres konsekvensutredninge av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Nordland 6 og i feltene i Nordland 7 og Troms 2, i kommende stortingsperiode.

Konsekvensutredning er første formelle steg mot åpning for oljeboring.

- Få trodde det var mulig å vinne denne saken, men jeg er glad for at vi fikk med oss over en tredjedel av landsmøtet i mot konsekvensutredning. Vi har beveget Arbeiderpartiet i en med miljøvennlig retning med dette landsmøtet, selv om vi ikke vant avstemningen. Oljetilhengerne har brukt LM på å kompromisse, vi har stått fast på vår, sier AUF-leder Eskil Pedersen.