Ja til oljeboring i Barentshavet

En gledens dag, mener Høyres energi- og miljøpolitiker Leif Frode Onarheim om at Stortingets flertall legger til rette for oljevirksomhet i Barentshavet.SV, Sp og miljøbevegelsen raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avgjørende taktskiftet fant sted under behandlingen av stortingsmelding 38, «Om olje- og gassvirksomheten». Med Ap's stemmer fikk regjeringspartiene i går flertall for en tekst som ikke er til å misforstå: Fra årsskiftet 2003/2004 åpnes deler av Barentshavet for helårlig olje- og gassvirksomhet.

- Miljøbevegelsen har lidd det største tapet siden Stortinget i 1978 besluttet å bygge ut Altavassdraget, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

En kinkig sak

For olje- og energiminister Einar Steensnæs, KrF og Venstre er saken ytterst vanskelig. I regjeringsforhandlingene på Sem gård var petroleumsvirksomheten i Barentshavet en av de mest kompliserte sakene. Løsningen ble å igangsette en konsekvensutredning av helårlig petroleumsaktivitet i de nordlige havområdene.

I går ble det klart at Sem-erklæringen og konsekvensutredningen bare var en måte å utsette et vanskelig politisk spørsmål på. Steensnæs sier fortsatt at ingen virksomhet skal igangsettes før konsekvensutredningen er lagt på bordet, men avviser ikke at det blir oljeboring i Barentshavet.

Ja til oljevirksomhet

- Det kan ikke herske den minste tvil om at Steensnæs og miljøinteressene har tapt så det suser, sier SVs energipolitiker Hallgeir Langeland, som mener regjeringspartiene har gitt blaffen i Sem-erklæringen.

Høyres Leif Frode Onarheim avviser at regjeringen har brutt med Sem-erklæringen, men vedgår at han ønsker helårlig oljevirksomhet i Barentshavet velkommen.

- Ja, jeg mener dette vedtaket kan åpne for oljevirksomhet. Men konsekvensutredningen vil avgjøre hvordan aktiviteten kan bli, sier Onarheim til Dagbladet. Selv både ønsker og håper han på aktivitet i Barentshavet.

Havforskere, fiskere og miljøbevegelsen liker dårlig det som skjer. Barentshavet er et av våre aller viktigste fiskeriområder.

Olje- og gassvirksomhet innebærer utslipp av alkylfenoler, som reduserer fiskens forplantningsevne, og utslipp av andre miljøgifter. Oljevirksomhet vil også åpne dette utsatte og værharde området for stor trafikk av tankere. Oljevernberedskapen langs kysten nordover er svært dårlig.