Ja til oljeboring i nord

Regjeringen tøyde miljøstrikken så langt den kunne uten å bli sprengt innenfra og sa ja til olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Samtidig sa den nei til Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Totalt lyser regjeringen ut 95 blokker i denne konsesjonsrunden i havområdene fra Farsundbassenget i sør til Barentshavet i nord. Dermed blir 18. konsesjonsrunde en av de største utlysinger i norsk petroleumshistorie.

Venstre vant

Om Venstres veto- og regjeringens standpunkt mot å åpne feltene ved Lofoten for petroleumsvirksomhet betyr et varig nei, er langt fra sikkert. Området kan bli vurdert for olje- og gassutvinning seinere, men først etter at den bebudede forvaltningsplanen for Barentshavet er klar i løpet av 2006.

På denne måten slipper regjeringen og oljeminister Einar Steensnæs å ta stilling til hvorvidt våre mest følsomme havområder i framtida skal kunne åpnes for olje- og gassindustri.

Når tre brønner lyses ut i Barentshavet - Lopparyggen, Nordkappbassenget og gjenåpning av Goliat - betyr det at store deler av Barentshavet sør i praksis åpnes for olje- og gassleting. Regjeringen kan også komme til å åpne for noe mer virksomhet rundt Snøhvit-feltet i Oljemeldingen som legges fram til våren.

Gir ingen løfter

Så lenge regjeringen sitter ved makten, vil alle andre områder i Barentshavet måtte vente til forvaltningsplanen ligger på bordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer