Ja til oljeboring i nord

Regjeringen tøyde miljøstrikken så langt den kunne uten å bli sprengt innenfra og sa ja til olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Samtidig sa den nei til Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt lyser regjeringen ut 95 blokker i denne konsesjonsrunden i havområdene fra Farsundbassenget i sør til Barentshavet i nord. Dermed blir 18. konsesjonsrunde en av de største utlysinger i norsk petroleumshistorie.

Venstre vant

Om Venstres veto- og regjeringens standpunkt mot å åpne feltene ved Lofoten for petroleumsvirksomhet betyr et varig nei, er langt fra sikkert. Området kan bli vurdert for olje- og gassutvinning seinere, men først etter at den bebudede forvaltningsplanen for Barentshavet er klar i løpet av 2006.

På denne måten slipper regjeringen og oljeminister Einar Steensnæs å ta stilling til hvorvidt våre mest følsomme havområder i framtida skal kunne åpnes for olje- og gassindustri.

Når tre brønner lyses ut i Barentshavet - Lopparyggen, Nordkappbassenget og gjenåpning av Goliat - betyr det at store deler av Barentshavet sør i praksis åpnes for olje- og gassleting. Regjeringen kan også komme til å åpne for noe mer virksomhet rundt Snøhvit-feltet i Oljemeldingen som legges fram til våren.

Gir ingen løfter

Så lenge regjeringen sitter ved makten, vil alle andre områder i Barentshavet måtte vente til forvaltningsplanen ligger på bordet.

- For alle praktiske formål er Lofoten å regne som et petroleumsfritt område. Med dagens viten kan vi ikke gå inn for å åpne for olje- og gassvirksomhet her, sa Steensnæs i går.

Men et varig nei ville ikke Steensnæs love. Teknologiske forhold kan endre seg, og da også konklusjonen som ble trukket i går.

Statoil vil bore

- I løpet av 2004 vil vi bruke 50 prosent mer på oljeleting på norsk sokkel enn i år, sier direktør Tor Fjæran, som har ansvaret for selskapets leteaktiviteter, til NTB.

Statoil vil ta kontakt med de andre operatørene i Barentshavet for å få til et samarbeid om en borekampanje allerede høsten 2004.

- Det vil være Statoils ambisjon å starte boring i nye lisenser allerede våren 2005, sier Fjæran.

Vil aksjonere

Bellona-leder Frederic Hauge truer med at de vil gå til aksjoner når olje- og gassletingen i Barentshavet starter neste høst. Han mener Steensnæs begår et alvorlig svik mot miljøet når han ikke kan gi Lofoten et varig vern mot petroleumsvirksomhet.

Rasmus Hansson i WWF er mest bekymret over at regjeringen åpner for olje- og gassindustri i de kystnære områdene fra Farsundbassenget i sør til Goliatfeltet utenfor Finnmarkskysten.

- Det er her det er mest fisk og sjøfugl, og dessuten vil oljeulykker komme til å ramme sterkere, sier han.